JUSS OG SAMFUNN

Norsk utvikler kastet ut av Google

– Helt forferdelig. Hvorfor skal jeg straffes på livstid, sier han.

UTE I KULDEN: En norsk utvikler hevder han er bannlyst fra Google Play Store på livstid.
UTE I KULDEN: En norsk utvikler hevder han er bannlyst fra Google Play Store på livstid. Bilde: REX/Mode/All Over Press
25. sep. 2014 - 12:51

En sivilingeniør og godt voksen utvikler fra Østlandet opplevde det som fortoner seg som et mareritt. Han ble kastet ut av Googles Play Store.

Alle hans mobilapper er fjernet. Utviklerkontoen er sperret. Det er ifølge ham umulig å anke på avgjørelsen.

– Hvis Google mener at en app bryter med deres retningslinjer vil den bli fjernet. Gjentar dette seg blir også utviklerkontoen sperret på livstid. Det er umulig å appellere, hevder utvikleren, som ønsker å være anonym, til digi.no.

Han hevder å være et uskyldig offer for håndheving av det han kaller et vagt regelverk, og at hele situasjonen må bero på en feil.

– Google tar ofte avgjørelser basert på automatiske kontroller, uten menneskelig inngrep.

Flere tusen andre har opplevd akkurat det samme, hevder mannen og trekker blant annet parallell til en amerikansk programmerer med lignende erfaring. Innlegget han viser til ble publisert på medium.com i mars, men er siden blitt slettet. (Lenken peker mot en cachet utgave som fortsatt er tilgjengelig). Artikkelen har tittelen «Banned for Life. The hidden danger when developing for Android».

En underskriftskampanje som ber Google-ledelsen om å respektere arbeidet til små og uavhengige Android-utviklere er signert av over 1500 personer.

– Det er frustrerende og helt forferdelig å bli kastet ut. Det kommer veldig uventet. Jeg trodde ikke de kunne oppføre seg på den måten. Det er jo slik at Google har noen retningslinjer om hva appene kan inneholde, men disse er veldig vage.

Nordmannen skjønner ikke hvorfor han er kastet ut.

– Når de fjerner en app og henviser til retningslinjene, så sier de ikke hva det gjelder. Det er helt umulig å forstå hva den egentlige årsaken til reaksjonen er, sier han.

– Beskyldt for plagiat

Han trekker likevel fram to episoder som sentrale i det som skal ha skjedd. Det er ved gjentatte brudd på Googles regler at man risikerer å få utviklerkontoen deaktivert.

– I det første tilfellet var det en indisk utvikler som anklaget meg for å ha kopiert appen hans gjennom reverse engineering, men det hadde jeg på ingen måte gjort. Med henvisning til amerikansk opphavsrettlov DMCA fjerner Google da appen automatisk, underforstått at de overlater til partene å gjøre opp seg imellom i rettsvesenet. Men jeg fikk aldri noen stevning. Resultatet er at han klarte å bli kvitt en konkurrerende app, og jeg mistet min.

Senere skal han ha mottatt en epostmelding fra Google som informerte om at en annen av appene hans var slettet. Det ble hevdet at appen inneholdt skadevare eller virus.

– Hva årsaken til at de trodde det har jeg aldri funnet ut, men flere antivirusleverandører begynte å rapportere at appen inneholdt skadevare. Det gjorde den ikke. Jeg jobbet i flere måneder med å få dem til å fjerne appen min fra svartelistene deres, men fra Google fikk jeg ingen svar når jeg sendte klage. Dermed tok de også utviklerkontoen min.

Jan Grønbech er norgessjef i Google. Han var ikke kjent med dette tilfellet, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Du får ikke Google Play i tale. Det blir som å be om å få snakke med noen på kundeservice for (eposttjenesten) Gmail, det får du heller ikke. Google har mange millioner brukere og all kundeservice skjer via nett. Så er det heller ikke sånn at det er en menneskerett å få selge produkter i Google Play. Vi har retningslinjer. Bryter man disse risikerer man å bli kastet ut. Dersom man blir kastet ut er det ingen måte å følge opp det på, det kan nok stemme, sier Grønbech til digi.no.

Har apper hos Amazon

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Den bannlyste utvikleren har nå Android-programmene sine hos den konkurrerende app-butikken til Amazon.com, samt i andre tredjeparts app-distribusjonskanaler.

Appene som Google fjernet skal blant annet ha vært et program for opptak av video fra mobiltelefonen uten at det synes. – Drosjesjåfører brukte den for å overvåke passasjonerer, men appen er ikke ulovlig, sier han.

En annen skal ha fungert som en anti-tyveri-app som knipset et bilde dersom noen tuklet med telefonen din, slik han forklarer det.

– Har du noen som helst forståelse om hvorfor Google reagerte mot akkurat dine apper? Kan du ha opererert i en gråsone?

– Nei, jeg mener jeg ikke har gjort det.

Han sier han har forsøkt å klage på avgjørelsen.

– Jeg har forsøkt alt. Jeg har sendt brev til hovedkontoret i USA. Jeg har også forsøkt via Google Norge, men de har ikke noe med dette å gjøre. Det er Google Irland som steller med dette, men der fikk jeg bare til svar at de ikke tok imot henvendelser.

– Det er ikke min historie som er viktig her. Det viktige er at Google er ganske nådeløse og jævlige når det gjelder dette. Hvis jeg blir fjernet for en feil, er det da riktig at jeg skal straffes for dette hele livet? spør han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.