Norsk verdensnyhet innen kopivern

Et lite Trondheim-selskap har funnet en ny måte å beskytte programvare mot piratkopiering.

Et lite Trondheim-selskap har funnet en ny måte å beskytte programvare mot piratkopiering.

Et lite selskap i Trondheim, Harper Security Consulting, er plukket ut for å presentere en verdensnyhet på verdens første kongress innen kopivern eller «digital rights management» (DRM): DRMtics.

Bakgrunnen for dette er et forskningsdokument som beskriver en ny måte å beskytte programvare mot piratkopiering.

– Vi bruker teknikker som gjør det vesentlig vanskeligere å hacke, og innsatsen blir like stor eller større enn å lage programmet på nytt. Ideen er vurdert av verdens fremste forskere på området, sier teknisk leder Ragnar Harper til digi.no.

Kongressen avholdes i Sydney i Australia, fra 31. oktober til 2. november. Harper er svært spent på mottagelsen når de reiser nedover på torsdag.

Harper Security Consulting er et IT-firma med bare fire konsulenter. De har fokus på forskning og tjenester innenfor Microsoft teknologi og sikkerhet.

Hovedpersonen bak de nye teknikkene for kopivern er Valery Pryamikov. Han er en av få i verden som har Microsofts æresutmerkelse MVP («most valuable professional») innen sikkerhet på utvikling. Sist han fikk internasjonal oppmerksomhet utover spesialistenes rekker var da han i februar i fjor utredet sikkerhetsrisikoen da det ble offentliggjort utdrag av Windows-kildekode på Internett.

    Les også:

Harper mener ideen er gjennomtenkt og klar. Nå trenger selskaper investorer for å få realisert den, både nasjonalt og internasjonalt.

– Programvaren er ganske enkel, og det er underlig at ingen har tenkt tilsvarende tanke. Mens mange har forsøkt seg på problemet og konsentrert seg om koden, har vi valgt å se på hvordan programmet henger sammen, forteller Harper til digi.no.

– Potensialet er større enn det vi nesten tør å tro på, sier han.

Harper anslår at ved å bekjempe bare 10 prosent av verdens piratkopiering over en fire års periode vil dette bety 1,5 millioner jobber i verden og 400 milliarder kroner i økonomisk vekst.

Til toppen