Norsk versjon av Vista ikke klar til jul

Norsk versjon av Vista ikke klar til jul

Selv om Microsoft rekker å lansere Vista i november, går den norske PC-bransjen glipp av et julesalg med Vista.

Vista, den neste utgaven av Windows, har vært utsatt en lang rekke ganger og mange har tvilt på om Microsoft vil rekke å lansere de første versjonene i november.

    Les også:

Tidspunktet for lanseringen kan ha stor innvirkning på PC-produsenter og PC-selgere: Mange kunder kan komme til å utsette et kjøp inntil de får en maskin med ferdig installert Vista. Slår dette til, vil PC-bransjen få et lavere julesalg enn vanlig og et høyere salg i første kvartal når Vista kommer på markedet for både bedrifter og privatbrukere.

For det norske markedet er et julesalg av Vista-PC-er utelukket, får digi.no bekreftet. Selv om Microsoft skulle rekke å lansere bedriftsversjonene av Vista i november, kommer ikke norske versjoner før i januar.

– Det vil ta 8 til 10 uker å oversette Vista til norsk, for både tekster i programmet og hjelpetekster skal oversettes, og så skal man lage DVD-er og pakker, forteller Fredrik Gørrisen, Windows-sjef hos Microsoft Norge, til digi.no.

En del avanserte brukere benytter engelsk versjon, men de aller fleste kundene vil ha norsk språkdrakt.

Fordi oversettelsesjobben bare skal gjøres én gang, vil norske versjoner av Vista for konsumenter bli fort ferdig. Microsoft har lovet konsumentversjonene av Vista i januar og dette vil resultere i at alle versjonene av Vista vil slippes omtrent samtidig i Norge.

Arild Westbye, HPs norske PC-sjef, medgir at han gjerne skulle ha hatt Vista ferdig til julesalget.

– Hva utsettelsene betyr diskuterte vi forrige gang Microsoft utsatte Vista. Vi kan ikke tenke på dette for mye, Vista kommer når den kommer, men jeg skulle jo gjerne hatt den til julesalget, sier Westbye.

Han tror det ikke kommer til å bety så mye. Norske kunder kjøper PC-er som aldri før. De handler når de trenger, de utsetter i liten grad kjøpene sine, tror Westbye.

Westbye medgir at mye står på spill – tradisjonelt står fjerde kvartal for rundt en tredjedel av PC-salget.

Årsaken er at også bedrifter og organisasjoner gjerne gjør større investeringer mot slutten av året når de er sikre på at det ikke skjer noe annet uforutsett.

– Store bedrifter kjøper ikke Vista før jul, uansett om Vista skulle komme i salg, de skal teste og kanskje vente på noen feilfikser, sier Westbye.

Hovedkonkurrenten, markedsdirektør Hans Christian Seime i Dell Norge, er enig.

– PC-salget går i høyt tempo, vi merker ikke noe til at kundene utsetter innkjøp til Vista kommer, forteller Seime.

Det er derfor kanskje de små og mellomstore bedriftene som kan komme til utsette PC-investeringer. Disse kunne ha ønsket seg maskiner med norsk Vista når de skal bruke opp sine budsjetter. Mye kommer derfor an på tiltak fra Microsoft, for eksempel enkle muligheter for å oppgradere til Vista, og muligheten til å gjøre dette gratis.

At Microsoft senere i høst vil sette en dato og love at alle som nå kjøper PC vil få oppgradere til Vista gratis eller svært billig er ganske sikkert. Når dette vil skje, har ikke Microsoft røpet.

Til toppen