BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk "video-torg" under testing

Telenor Forskning og Utvikling er i ferd med å teste ut "Video On Demand" for det norske markedet.

Rune Fjeld Olsen
14. aug. 1996 - 00:00

Et interaktivt digitalt teletorg kan bli utfallet av et testprosjekt Telenor Forskning og Utvikling har i Oslo. Testpersonene er koblet opp med et høyhastighets ADSL-modem (Assymetric Digital Subscription Line) til en server. Gjennom telefonlinjen, kan de bestille filmer, ta fjernundervisning, plukke TV-program og mye mer. Knut Sinkerud i Telenor Forskning og Utvikling (FOU) er forsiktig med å love en snarlig utvikling av sitt video-torg til et masseprodukt, men at det vil komme, er han sikker på.

- Utviklingen går helt klart mot interaktivt TV. I framtiden vil brukerne sitte med et felles grensesnitt å forholde seg til, sier Sinkerud. FOU har ikke testet systemet lenge nok til å kunne uttale seg om hvilke erfaringer de sitter med. - Vi lærer oss selv hva som ligger i dette mens vi går, sier Sinkerud. Men en klar spådom kan han allikevel komme med.

- ADSL vil ha stor innvirkning på vanlig nettbruk. Som "surfeverktøy" er dette modemet meget raskt, sier han, og legger til at dette forutsetter en utvidelse av båndbredden på Internett. Sider i Norge vil derimot lastes ned betydelig raskere enn det gjøres med dagens modemer.

FOU samarbeider med blant annet Digital og Apple på ustyrssiden, og NRK, TV2, Kinnevik, Nordisk Film, NKS og Fjernundervisningen på innholdssiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.