Norsk videopatent kan gi gode inntekter

NTNU-studenter med patent på webvideoteknologi går nye veier for å tjene penger på den.

NTNU-studenter med patent på webvideoteknologi går nye veier for å tjene penger på den.

I august kunngjorde Trondheim-firmaet Gridmedia Technologies at det hadde åpnet for kommersiell tilgang til produktet Gridmedia GX 2004. Det dreier seg om patentert teknologi for å lage nettsteder med rike innslag av interaktiv video. Bak selskapet står NTNU-studenter med egne ideer om hvordan lillenorge kan tjene penger i Den Store Verden.

Teknologien – GX – har tre bestanddeler:

  • et format for å utvide XML til å håndtere interaktivitet i forhold til de vanlige webvideoformatene: GXML
  • et forfatterverktøy for å bruke GXML: Gridmedia Creator GX
  • en pluginn som lar nettlesere spille GXML: Gridmedia Player GX

GX skal gi spesielt god interaktivitet mot Windows Media-formatet, og tilbyr ellers integrasjon mot rettighetsstyringssystemer (DRM eller «digital rights management»). Videoformatet mpeg4 håndteres også.

– Dette er vår oppfinnelse, sier en stolt daglig leder, Ole-Ivar Holthe, til digi.no. Han er ellers sysselsatt med doktorgradsstudier.

– Vi har utviklet et eget format for å håndtere interaktivitet mot streaming video i kjente formater, og vi har laget våre egne løsninger rundt det.

Holthe oppfatter Macromedia som den store konkurrenten til GX.

– Macromedias Flash-teknologi kom på markedet i 1997. Flash er interaktiv og veldig god på animert vektorgrafikk. Siden har den fått støtte for video. Men det er fortsatt animasjoner som er deres store styrke. Vår posisjon i forhold til Flash går på interaktiv streaming video. GX er for den som vil lage et nettsted basert i hovedsak på video.

Interaktiv video over web stiller teknologiske utfordringer som Holthe mener han og hans medarbeidere har funnet gode løsninger på.

– Video fordrer i forhold til båndbredde. Vi har arbeidet med teknologi som håndterer skalerbarhet. Interaktivitet byr på egne problemer som å sørge for sømløs bytte mellom videostrømmer, evne til å hoppe rett inn i en videostrøm, redusere eller øke båndbredden for et videovindu, og en rekke slik vanskeligheter.

På selskapets nettsted er det lagt ut flere demonstrasjoner av teknologien. Har du en eldre PC, kan det være nødvendig å justere ned skjermegenskapene for å nyte GX-demoer. Selv måtte jeg nedjustere skjermoppløsningen på min tre år gamle bærbare fra 1280x1024 til den opprinnelige 800x600. Nedlastingen av pluginnen som gjør at du kan spille GX, gikk rimelig enkelt.

Det spesielle med forretningskonseptet er at Gridmedia tilbyr ikke bare pluginnen (spilleren), men også forfatterverktøyet gratis. Pengene skal komme fra lisenser for kommersiell bruk, i form av en fast årlig sum per nettsted.

– GX-formatet er helt åpent, og dokumentasjonen er fritt tilgjengelig fra nettstedet vårt. Det er patentert, og patentbeskyttelsen er global. Ved å tilby spiller og utviklerverktøy gratis, og samtidig gi fullt innsyn i formatet, trekker vi til oss designere, fordi de får ubegrenset tilgang til å prøve ut teknologien. Vi tar oss ikke betalt før designeren har fått en kunde, og da er det kunden med det GX-baserte nettstedet som må betale GX-lisensen.

Dette er svært forskjellig fra modellen til Macromedia, som lar spiller og format være gratis for alle, men som tar seg betalt for utviklerverktøyet.

– Vi har tenkt mye på hva slags modell vi ville velge, og veid fordeler og ulemper til alle alternativene. Vi mener at gratis spiller og gratis verktøy er hensiktsmessig, og tror det er riktig å ta seg betalt per nettsted som bruker GX-formatet.

Betalingsmodellen er foreløpig satt til 650 dollar for ett år, 1250 dollar for to, med den første måneden som gratis prøvetid.

– For sikkerhets skyld er avtalen formet per domenenavn, slik at for eksempel en ASP ikke kan tilby gratis GX til alle sine abonnenter.

Holthe posisjonerer markedsføringen med tanke på å få GX inn på et stort nettsted med et kjent merkenavn, der brukerne ikke vil være overordentlige skeptiske til å måtte installere enda en pluginn. Deretter vil han gå på mindre nettsteder og etter hvert bygge på merkekjennskap til GX.

– Vi har til nå bare eksperimentert hos ulike kunder, og samarbeider i dag med flere for å lage løsninger. Vi startet utviklingen i 1996, så vi har holdt på lenge. Vi vil bygge et selskap der forskning og utvikling står i sentrum. Vi har fått noe offentlig støtte, men ingen venture kapital. Eierne er privatpersoner. Tallet på ansatte har variert veldig og har stort sett bestått av hovedfagsstudenter fra NTNU. I dag er vi rundt seks stykker som arbeider her på heltid.

Ikke uventet arbeider Gridmedia tett sammen med NTNU, og har et godt nettverk mot blant annet standardiseringsorganisasjoner.

– Målet er å levere en komplett sett med løsninger som lar deg virkelig få til et nettsted med virkelig rike opplevelser. Vi skal tilby designeren full kreativ frihet, slik at sluttbrukeren sier «Wow! Dette har jeg aldri sett før!»

Å nå fram til webdesignere er høyt prioritert.

– En webdesigner som erfarer GX vil se det slik at «Dette må jeg gjøre for å gjøre streaming video til en interaktiv opplevelse. GX lar deg lett legge ut streaming video der du har full kontroll, med diverse lag over videoen, med svitsjing av video opp og ned til og fra fullskjerm, raske skift mellom strømmer og mye annet.

Gridmedia har ikke tenkt å fri spesielt til utvalgte internasjonale aktører.

– Vi ser for oss en satsing mot USA, men det gjelder webdesignere der. Vi har ikke planer om å bli kjøpt opp.

Til toppen