Norske barn bruker internett til lekser

Barn har et reflektert forhold til trusler og muligheter på internett, viser ny undersøkelse.

Norske barn bruker internett til lekser

Barn har et reflektert forhold til trusler og muligheter på internett, viser ny undersøkelse.

Barn er blitt mer kritiske i sin bruk av internett, men mange opplever at andre legger ut bilder av dem uten lov.

12. februar er Trygg bruk-dagen, som markerer Medietilsynets satsing for trygg bruk av digitale medier for barn og unge. Trygg bruk har vært i drift siden 2003, og er koordinert mot EU-satsingen Safer Internet Plus Programe.

Stor undersøkelse

På Trygg bruk-dagen i Oslo tirsdag la Medietilsynet fram sin store undersøkelse om barn og unges mediebruk. Den slår fast velkjente fakta, som at barn og unge bruker mye tid på tv og internett, men avslører også mindre kjente ting. For eksempel at 23 prosent har opplevd at det er lagt ut bilder eller video av dem på internett uten at de har gitt tillatelse.

13 prosent av 8-18-åringene som deltok i undersøkelsen svarte at de selv hadde gjort det samme mot andre.

Mye positivt

Opplysningene om bilder som blir lagt ut uten lov, er nye i 2008-undersøkelsen. Det er derfor ikke mulig å si om problemet øker eller minsker. Men for en rekke andre forhold har Medietilsynet tall fra tidligere år, og det er mye positivt å se i årets undersøkelse.

Det viser seg at de fleste opplever få problemer ved bruk av internett, og at de er kritiske til informasjonen de finner der. Trusselen om å møte fremmede voksne er også sterkt redusert fra 2006 til 2008.

Tosidig

Mens voksne lett fokuserer på barns problemer i møte med internett, opplever de unge selv at internettbruken har mange positive sider. Langt over halvparten bruker nettet i forbindelse med lekser, og internett gir også kontakt med venner gjennom chatting, e-post og andre aktiviteter.

- Det er behov for en nyansering i debatten rundt barn og unges deltakelse på nett, sier prosjektleder Stian Lindbøl.

- Først og fremst må vi huske på at barn også har rett til informasjon, dialog og ytringsfrihet, sier han.

Undersøkelsen han la fram tirsdag konkluderte med at den største utfordringen barn har når de bruker internett er å lære seg forskjellen på ytringsfrihet og personvern. (©NTB)

Til toppen