Norske bedrifter tar euro med ro

Selv om startskuddet for den nye valutaen har gått, er mange norske bedrifter ennå ikke er klare for euroen. Det tror i hvert fall norske leverandører av regnskapsprogramvare som knapt har registrert et eneste euro-spørsmål fra sine kunder.

Selv om startskuddet for den nye valutaen har gått, er mange norske bedrifter ennå ikke er klare for euroen. Det tror i hvert fall norske leverandører av regnskapsprogramvare som knapt har registrert et eneste euro-spørsmål fra sine kunder.

Allerede i dag kan de første norske bedriftene få beskjed om å sende regninger eller få betalt i euro - spørsmålet er om næringslivet er rede til å ta den nye valutaen i bruk. Skal en dømme etter signalene fra norske leverandører av regnskapsprogramvare, er enten de fleste bedrifter blitt veldig flinke på euro-spørsmål selv eller så har de utsatt tilpassingsjobben. En telefonrunde digi.no har gjort til systemleverandørene viser i hvert fall at de har fått svært få henvendelser fra IT-sjefer eller økonomisjefer med spørsmål om euro.

- Halvparten av alle norske bedrifter må oppgradere og/eller tilpasse sine regnskapssystemer i løpet av 1999 for å takle den nye europeiske valutaen, sier Helge Strypet, markedssjef i Agresso Norge.

Den store konsulentselskapet Cap Gemini mener nesten alle norsk virksomheter etter hvert må tilpasse seg euroen:

- 75 prosent av norsk eksport og 68 prosent av vår import er med EU-land. Elektroniske transaksjoner mellom norske bedrifter kan dessuten nå gjøres opp i euro - bare kontanter kan kreves oppgjort i kroner, forteller Tom Walter Engebretsen, sjefkonsulent i Cap Gemini.

De fleste regnskapssystemer kan smykke seg med et "tilpasset euro"-stempel - spørsmålet i hvilken grad systemene er tilpasset. En rekke ting må på plass for å takle euro - her er de viktigste:

  • Faktura og betaling: Dette er det enkleste fordi Euro her behandles som en vanlig valuta
  • Regnskap: Norske bedrifter som har datterselskap i utlandet eller er del av et europeiske selskap vil trolig levere regnskap i euro.
  • Avrunding: I regnskap skal euro behandles med opptil seks siffer
  • Triangulering: Norske bedrifter trenger stort sett ikke såkalt triangulerings-omregning, det vil si muligheten til å regne mellom to nasjonale valuta og euro.

De store norske leverandørene av regnskapssystemer melder ikke om noen kundestorm. Både Agresso, PC-Systemer og Visma forteller alle at deres systemer er tilpasset euro, men til tross for stor oppmerksomhet har bare et beskjedent antall kunder tatt kontakt.

- Det har vært få henvendelser om euro til tross for all informasjonen vi har sendt våre kunder, sier Bjørn Ingier, administrerende drektør i Visma Norge og får støtte av Per Boasson, gründer av PC-Systemer.

Helge Strypet i Agresso forteller om økende oppmerksomhet rundt euro, men forteller at inntil høsten i fjor var det helt stille.

Ingier og Boasson er enige om at mange kunder ser ut til å prioritere tilpassingen til ny regnskapslov.

- Den nye regnskapsloven gjør at du kan lagre alle bilag i elektronisk form. Dette forenkler arkivarbeidet enormt, sier Boasson.

Til toppen