JUSS OG SAMFUNN

Norske bibliotek støtter Wikileaks

Bibliotekforeningen mener lekkasjene bidrar til økt innsyn for allmennheten.

20. des. 2010 - 07:52

Oslo (NTB): De fire største bibliotekorganisasjonene i Norge støtter WikiLeaks og mener at lekkasjene bidrar til økt innsyn for allmennheten.

Forsøkene på å stenge WikiLeaks kan true informasjonsfriheten, heter det i en felles uttalelse fra bibliotekene og deres ansatte. Det understrekes at bibliotekenes grunnleggende oppgave er å tilby informasjon, også på nett og også den som er maktkritisk.

– Vi tar ikke stilling til den pågående saken mot Julian Assange eller til innholdet i dokumentene som WikiLeaks har formidlet til mediene. I bibliotekkretser har det vært mye diskusjon rundt dette nettstedet, sier lederen av Norsk bibliotekforening, Svein Arne Tinnesand.

I USA er bibliotekene sterkt engasjert i den pågående striden. Føderale myndigheter har fordømt WikiLeaks og pålagt bibliotekene å legge inn filtre på sine publikumsmaskiner for å blokkere adgang til nettstedet.

De fire norske organisasjonene sier at åpne samfunn hindrer korrupsjon og maktmisbruk. De mener at forsøkene på å stenge WikiLeaks er forhastet og uten grunnlag i noen rettskjennelser.

Bibliotekene i Norge sier at dette materialet skal være tilgjengelig for publikum, på linje med annet stoff, så lenge det er innenfor lovens rammer. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.