Norske Fast og Lycos lanserer MP3-søkemotor

Søketjenesten Lycos og norske Fast Search and Transfer lanserer mandag en ny søkemotor for gratis musikk på Internett. Lycos regner med høy trafikk og store reklameinntekter.

Søketjenesten Lycos og norske Fast Search and Transfer lanserer mandag en ny søkemotor for gratis musikk på Internett. Lycos regner med høy trafikk og store reklameinntekter.

Norske Fast Search and Transfer (Fast) lanserer senere i dag - i samarbeid med Lycos - en spesialtilpasset søkemotor på Internett som lar deg søke etter musikk i MP3-format fra en artist eller en spesifikk sangtittel. Tjenesten vil trolig inneholde lenker til totalt 500.000 sanger, forteller Lycos.

Tjenesten er en tilpasset kopi av Fasts FTP-Search, som inntil nylig var lokalisert i Trondheim. Den nye MP3-søkemotoren er lokalisert i Boston og blir å finne under hjemmesiden til Lycos. Med en spesialisert søkemotor kan brukere lete etter Rolling Stones-låter uten få treff på tekstinformasjon om Rolling Stones.

MP3 er et digitalt musikkformat som gjør det enkelt å kopiere og distribuere musikk over Internett. En omfattende piratkopierings-virksomhet har fått platebransjen til å slå full alarm om MP3. Men Espen Brodin, administrerende direktør i Fast er ikke redd for juridiske problemer. Lycos-tjenesten skal gi oversikt over piratkopiert musikk og musikk lagt ut av mindre kjente artister.

- Vi er ikke ansvarlige for piratkopiering av musikk på samme måte som heller ikke AltaVista er ansvarlig for porno eller annet ulovlig innhold den finner, sier Brodin på telefon fra Boston til digi.no. - Det finnes hundrevis av MP3-søkemotorer på Internett - vår er bare bedre.

Brodin forteller at MP3 er det nest mest vanlige søkeordet på Internett - etter sex, selvfølgelig... FTP Search har da også vært en meget populær tjeneste å finne MP3-filer på.

Målet er å lage en MP3-søkemotor der Lycos kan selge musikk-relatert reklame. Brodin mener at musikkbransjen bør omfavne MP3 og Internett i stedet for å kjempe mot piratkopieringen.

- Platebransjen kjemper mot vindmøller. De bør heller fokusere på hvordan de kan utvide MP3 til å bli en mekanisme for sikker distribusjon av musikk over Internett, mener Brodin.

Det er samtidig blitt kjent at eierne av Lycos skal selge en del av selskapet: Nyhetstjenesten Bloomberg melder at ledelsen skal selge aksjer verdt 700 millioner kroner. Dette har satt fart i ryktene om at hele Lycos er til salgs. Siden oktober er aksjekursene til selskaper som Lycos, Yahoo, Amazon og Excite firedoblet. Nylig ble Excite solgt for 50 milliarder kroner (se egen sak).

Til toppen