Norske hjem uten mobildekning

20 000 kan ikke bruke mobilen der de bor.

Norske hjem uten mobildekning
Bilde:

Oslo (NTB): Rundt 10.000 husstander står fortsatt uten mobildekning her i landet, viser tall fra NetCom og Telenor.

– Dekningen på landsbasis er nå på over 99,8 prosent av husstandene målt mot fast bosted. Men det er klart det er hull her og der. Det kan ha med topografi og annet å gjøre. For oss er det ikke kommersielt mulig å dekke alle slik det er i dag. Men vi inviterer mange kommuner til et spleiselag for å sørge for at flest mulig får dekning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Nationen.

NetCom opererer med en drøy prosent lavere dekning. Til sammen antas det at 10.000 husstander fortsatt er uten mobildekning på landsbasis. Med et snitt på 2,3 personer per husstand, betyr det at over 20.000 personer ikke kan bruke mobilen hjemme i det hele tatt.

Hvis man bor i utkanten av dekningen fra en basestasjon, kan et enkelt grantre i veien være nok til at man ikke har dekning i stua.

– Mange av dem som er innenfor dekningskartet vil måtte gå ut for å ringe på grunn av at signalene de har ikke når gjennom vegger og vinduer. Det kan skje selv midt i Oslo. Så om vi regner de som ikke kan ringe fra stua, vil jeg tippe vi kan plusse på 100.000 personer som må ut på trappa, sier Amundsen.

Han mener det vil koste 3 milliarder kroner å sørge for mobildekning til hver enkelt husstand.

Fylket som er geografisk dårligst utbygd er Troms. Der er 72,5 prosent av arealet dekket. For dekning av faste bosetninger er det dårligst i Sogn og Fjordane, med en dekning på 98,9 prosent.