Norske IT-aksjer trekkes ned

De norske IT-aksjene falt betydelig tirsdag formiddag som reaksjon på mandagens dype fall for mange ledende amerikanske IT-aksjer. Fallet i USA ble trolig utløst av Compaq-sjef Eckhard Pfeiffers avgang.

De norske IT-aksjene falt betydelig tirsdag formiddag som reaksjon på mandagens dype fall for mange ledende amerikanske IT-aksjer. Fallet i USA ble trolig utløst av Compaq-sjef Eckhard Pfeiffers avgang.

Som digi.no spådde i dag tidlig ville IT-aksjene på Oslo Børs falle utover dagen fordi en lang rekke amerikanske IT-aksjer falt i går. Dette pleier vanligvis å forplanter seg til Oslo Børs. I USA falt den teknologitunge Nasdaq-indeksen med 5,6 prosent fra lunsj til stengetid i går.

Det gikk særlig hardt utover Internett-relaterte selskaper som Amazon, America Online og Yahoo som henholdsvis falt med 16,3, 17,8 og 13,5 prosent i løpet av ettermiddagstimene i går. America Online, den største Internett-leverandøren i USA og eier av Netscape, falt utrolige 168 milliarder kroner i verdi i løpet av noen timer (se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre).

Her i Oslo er det ikke uventet den svært volatile Opticom-aksjen som leder an fallet - klokken 11:42 hadde Opticom falt 7,4 prosent. Så godt som hele IT-listen faller med et unntak av syv selskaper. Bare Profdoc, Otrum og Software Innovation stiger. Av de to IT-gigantene - NetCom og Merkantildata - er det sistnevnte som straffes hardest: Kursen til Tom Adolfsens selskap har falt 4,3 prosent. Også internasjonalt orienterte Agresso har fått føle effekten fra USA med et kursfall på 5,5 prosent.

Amerikanske medier antyder at fallet kan ha blitt utløst av Compaqs avgjørelse om å sparke sin toppsjef Eckhard Pfeiffer. Det gikk også hardt utover de mer stabile og mer realistisk prisede store dataselskapene. Compaq falt 3,7 prosent og IBM falt 2,13 prosent mens høyt prisede Dell falt hele 7,35 prosent i går.

Amerikanske analytikere er redd for at gårsdagens fall vil fortsette fordi mange har spådd et krakk i de høyt prisede Internett-aksjene. Siden i fjor høst, da mange Internett-aksjer som Amazon, America Online, Yahoo, Excite og Lycos mangedoblet sine kurser, har blant andre Bill Gates og sentralbanksjefen Alan Greenspan advart mot et snarlig krakk.

Til toppen