ANALYSER

Norske IT-folk fornøyd med jobben

Nordmenn er Europas mest tilfredse arbeidstakere, og IT-folk topper statistikken.

Europe@Work-undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden juni 2004 til februar 2005, viser at norske arbeidstakere er Europas mest tilfredse: Over 70 prosent er enten tilfreds eller veldig tilfreds med sin nåværende situasjon.

Det er ansatte innen ledelse, IT og ingeniørtjenester inkludert produksjon og distribusjon, som er mest tilfredse, viser undersøkelsen.

Ifølge undersøkelsen var de mest fornøyde ansatt innenfor ledelse (90 prosent i Norge mot 83 prosent i hele Skandinavia), IT (89 prosent mot 80 prosent i hele Skandinavia), og ingeniørfaglig sektor inkludert produksjon og distribusjon (79 prosent mot 65 prosent i hele Skandinavia).

Undersøkelsen, som er gjennomført av det globale bemanningsbyrået Kelly Services, tar for seg synspunkter fra mer enn 14.000 arbeidstakere i Europa, inkludert nesten 700 i Norge.

Den generelle positive plasseringen norske og skandinaviske arbeidere har fått ble utledet av en rekke kriterier i arbeidslivet. Undersøkelsen ba arbeiderne rangere sin tilfredshet med forskjellige elementer, inkludert deres generelle arbeidssituasjon, balanse i arbeidslivet, lønn, helsefordeler, stressnivå, arbeidstider, opplæring, forfremmelse, og arbeidsgivers etiske standarder.

De som utmerket seg som minst tilfredse jobber innenfor markedsføring og reklame (59 prosent i Norge mot 58 prosent i hele Skandinavia) og generell administrasjon og innkjøp (62 prosent mot 56 prosent i hele Skandinavia).

Et klart flertall av de norske respondentene (74 prosent mot 62 prosent i hele Skandinavia) slo fast at de var tilfreds med balansen mellom arbeidslivet og det sosiale liv, men kun 40 prosent var fornøyd med lønnen (42 prosent i hele Skandinavia). Sverige på et lavmål med bare 26 prosent). Videre var bare 40 prosent tilfreds med nivået på opplæringen som de mottok fra sin arbeidsgiver. Likevel kunne bare 34 prosent i Skandinavia som helhet si det samme.

Skandinavia troner også samlet sett på toppen av Europa på tilfredshet i jobben. Etter Skandinavia følger Frankrike, med 61 prosent enten tilfreds eller veldig tilfreds med sitt arbeid, Italia og Sveits (begge med 53 prosent), Russland og Tyskland (begge med 50 prosent), UK (47 prosent), Spania (46 prosent), Nederland (45 prosent) og Belgia (35 prosent).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.