Norske jobbsøkere blir "googlet"

Flere og flere jobbsøkere blir vraket fordi det ligger ufordelaktig informasjon om dem på internett.

Flere og flere jobbsøkere blir vraket fordi det ligger ufordelaktig informasjon om dem på internett.

Oslo (NTB): Flere og flere jobbsøkere blir vraket fordi det ligger ufordelaktig informasjon om dem på internett, melder NRK.

Terskelen for å legge ut dagbøker, festbilder og porno på nettsider blir stadig lavere, og mange tenker ikke på at det kan få uheldige konsekvenser i ettertid, fordi bedrifter, sjefer og rekrutteringsansvarlige oftere henter inn opplysninger om jobbsøkerne fra nettet - såkalt googling.

Elisabeth Staksrud i Medietilsynet sier til NRK at de har eksempler på personer som ikke har fått jobb fordi de har vært svært lett påkledd på bilder eller har deltatt i andre situasjoner gjort på spøk, men som kan se alvorlig ut i ettertid.

Direktør Fredrik Syversen i IKT Norge tror den moderne formen for referansesjekk blir mer og mer vanlig. Han sjekker også selv søkerne på internett før han innkaller til intervju.

- Både for å sjekke at det de skriver faktisk er korrekt og for å finne mer informasjon om den mulige ansatte, sier Syversen.

Medietilsynet er bekymret over denne trenden, spesielt når det gjelder unge mennesker. Tre av ti tenåringer har ingen motforestillinger mot å legge ut fullt navn på nettet i tilknytning til tekst og bilder, materiale som lett kan manipuleres av andre.

- Det å legge ut festbilder er en ting som lett kan slå tilbake. Og det er ikke sikkert det du la ut som 15-åring, er like morsomt å vise til en potensiell arbeidsgiver ti år senere, sier Elisabeth Staksrud i Medietilsynet. (©NTB)

Til toppen