Norske jobbsøkere blir "googlet"

Flere og flere jobbsøkere blir vraket fordi det ligger ufordelaktig informasjon om dem på internett.

Oslo (NTB): Flere og flere jobbsøkere blir vraket fordi det ligger ufordelaktig informasjon om dem på internett, melder NRK.

Terskelen for å legge ut dagbøker, festbilder og porno på nettsider blir stadig lavere, og mange tenker ikke på at det kan få uheldige konsekvenser i ettertid, fordi bedrifter, sjefer og rekrutteringsansvarlige oftere henter inn opplysninger om jobbsøkerne fra nettet - såkalt googling.

Elisabeth Staksrud i Medietilsynet sier til NRK at de har eksempler på personer som ikke har fått jobb fordi de har vært svært lett påkledd på bilder eller har deltatt i andre situasjoner gjort på spøk, men som kan se alvorlig ut i ettertid.

Direktør Fredrik Syversen i IKT Norge tror den moderne formen for referansesjekk blir mer og mer vanlig. Han sjekker også selv søkerne på internett før han innkaller til intervju.

- Både for å sjekke at det de skriver faktisk er korrekt og for å finne mer informasjon om den mulige ansatte, sier Syversen.

Medietilsynet er bekymret over denne trenden, spesielt når det gjelder unge mennesker. Tre av ti tenåringer har ingen motforestillinger mot å legge ut fullt navn på nettet i tilknytning til tekst og bilder, materiale som lett kan manipuleres av andre.

- Det å legge ut festbilder er en ting som lett kan slå tilbake. Og det er ikke sikkert det du la ut som 15-åring, er like morsomt å vise til en potensiell arbeidsgiver ti år senere, sier Elisabeth Staksrud i Medietilsynet. (©NTB)

Til toppen