BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norske kinoer skal digitaliseres

En felles standard fra Hollywood for digital framstilling av filmer, kan koste norske kinoer dyrt.

Norske kinoer har vært avventende til digital filmdistribusjon i påvente av en digital standard fra Hollywood. Men nå foreligger løsningen.

Og dette kan koste norske kinoer dyrt. I en kommentar til Dagens Næringsliv sier konsulent Rolv Gjestland i bransjeorganisasjonen Film&Kino at den digitale overgangen vil koste opptil en million kroner per kino i Norge.

Det vil i så fall innebære over 400 millioner kroner for de vel 420 kinosaler som i dag finnes i Norge.

Norske kinoer er organisert og vil gjøre et felles bransjeløft som innebærer at alle kinoer skal melde overgang til digital format samtidig.

Bransjen knives nå om hvem som skal betale regningen for overgangen. Dette er også et åpent spørsmål i USA. Kostnadene for digitale framvisere ligger på cirka en halv million kroner per lerret i USA.

Ifølge Wall Street Journal mener kinoene at filmselskapene bør betale, siden det er de som sparer mest penger på dette. Filmselskapene mener derimot at kinoene bør betale, siden publikum vil bli mindre hvis de ikke oppgraderer til den ny teknologien.

Det er blant annet Industrigruppen Digital Cinema Initiatives (DCI), som har kommet fram til tekniske standarder for digital filmprojisering, ifølge Wall Street Journal.

Den store fordelen med digital projisering er at filmselskapene slipper å lage mange kopier av filmrullene. Bare i USA regner man med at filmbransjen betaler mer enn én milliard dollar i året i distribusjonskostnader. Med digital distribusjon, håper filmstudioene på at de kan sende krypterte kopier av filmene direkte til kinoene over Internett. Kinoene selv ønsker å ta i bruk den nye teknologien for bedre å kunne konkurrere med høyoppløst film på de kommende DVD-lignende formatene Blu-ray Disc og HD DVD.

Trondheim kino har allerede demonstrert Sonys første høydefinisjonsprojektor for digital kinovisning, SXRD SRX-R110. Ifølge Sony Norge er Nova Kino den første kinoen i verden som tar i bruk denne teknologien.

    Les også:

– Vi har sterk tro på en gradvis digitalisering av kinoene til beste for kinopublikum. Anskaffelsen av verdens første 4K-projektor er i så måte et stort og viktig skritt mot fremtiden, har kinodirektør Egil Akselsen ved Trondheim Kino, tidligere uttalt i en pressemelding.

Adresseavisa, som var til stede under demonstrasjonen, skrev i etterkant blant annet det følgende:

«Det blir aldri det samme å se analog film etter dette. Glassklare bilder, rene skarpe farger og kontraster – og ikke minst et totalt flimmerfritt bilde er det publikum får inn over seg. Faktisk helt rått! Med en dybdevirkning som gir inntrykk av at man sitter midt inne i filmen».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.