SIKKERHET

Norske klimadelegater ble anbefalt å ikke laste ned offisiell COP27-app

Egypts offisielle app for klimatoppmøtet krever en rekke tilganger til sensitive deler av mobilen. Det ville ikke Klima- og miljødepartementet være med på.

Norske delegater til klimatoppmøtet COP27, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre, ble anbefalt å la være å laste ned møtets offisielle app.
Norske delegater til klimatoppmøtet COP27, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre, ble anbefalt å la være å laste ned møtets offisielle app. Foto: Javad Parsa/NTB
11. nov. 2022 - 09:20

– Sikkerhetsansvarlige hos oss har konkludert med at det er en del spørsmål ved denne appen som gjør at de på forhånd har anbefalt delegasjonen å ikke laste ned denne appen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Martin Lerberg Fossum i Klima- og miljødepartementet til Aftenposten.

Den offisielle appen til COP27, klimatoppmøtet som finner sted i egyptiske Sharm el-Sheikh, ble markedsført som et hjelpemiddel for å finne fram på det store konferansesenteret. For å bruke den måtte folk registrere seg med en rekke personopplysninger, blant annet passnummer.

I tillegg skriver aviser som The Guardian og menneskerettighetsorganisasjoner om hvilke andre tilganger appen får. Den krever tilgang til brukernes e-postinnbokser, bildegallerier, kameraer og mikrofoner, og muligheten til å vite hvor brukeren er til enhver tid.

Egypts klimaambassadør Wael Aboulmagd hevder overfor Aftenposten at appen er godkjent av Google og Apple og at undersøkelser har fullstendig tilbakevist at den kan brukes til overvåkning.

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem skal lede utvalget som skal undersøke NSM-saken. Her avbildet i 2010.
Les også

NSM-skandalen: Skal lede utvalg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.