Norske lokalnett: trådløst eldorado for datasnokere

Datasnokere i Norge har det enkelt. Det er bare å vandre rundt med bærbar PC. Mange trådløse lokalnett mangler enhver sikkerhet og lar seg fritt disponere.

Det er stor interesse for lokalnett for tiden, som supplement til kablede installasjoner. Trådløse nett passer godt i miljøer som legger vekt på bevegelige medarbeider og fleksible løsninger. Nettene har en rekkevidde i fri sikt på opptil 100 meter, og kan gjerne gi tilgang til interne tjenester fra det omkringliggende uteområdet.

Tim Grov i iGroup er blant dem som har valgt å benytte seg av bedriftens trådløse lokalnett. Hans daglige arbeidsstasjon er en standard Powerbook fra Apple, med Airport-kort. Dette kortet følger IEEE-spesifikasjonen som er blitt gjengs for nær sagt alle nye installasjoner av trådløse lokalnett.

- Vi har et hovedkontor på Høvik og et i Oslo Sentrum, forteller Grov. - Jeg frekventerer begge. En morgen hadde jeg vært innom Høvik for å hente en kollega på vei inn til Oslo. Mens jeg ventet i bilen på Høvik, benyttet jeg anledningen til å sjekke e-posten. På veien inn til Oslo sentrum tenkte min kollega og jeg at vi skulle se hvor mange nettverk vi fikk tak i på veien inn.

Grov forteller at innen de parkerte i Ibsen-anlegget, hadde seks lokalnett meldt om sin eksistens til Powerbook-en. To av dem rakk spontant å stille sine tjenester til disposisjon mens bilen kjørte gjennom dekningsområdet i åtti kilometer i timen.

Grov understreker at det var ikke snakk om noen aktiv medvirkning fra han eller kollegaens side. Datamaskinen fikset det hele selv.

Det behøver ikke være så enkelt.

- Alle trådløse lokalnett kan konfigureres med ulike grader av sikkerhet. Det minste man kan gjøre, er å sørge for at ingen kan logge seg på uten passord. Det kan også anbefales å sørge for at nettverket ikke forteller alle tilfeldig forbipasserende at det finnes.

Grov mener de tildels store firmaene som han og kollegaen kjørte forbi på veien mellom Høvik og Oslo, rett og slett ikke har giddet å tenke sikkerhet.

- Vi var overrasket, fordi vi ikke hadde regnet med å få inn noe som helst. Sikkerhetsslendrianen hos dem vi kjørte forbi gjør det greit å være hacker. Det er bare å stille seg opp utenfor en bedrift, slå på PC-en og aktivere kortet for trådløst lokalnett. Om ikke interne hemmeligheter frister, kan dette være en grei måte å få høyhastighets tilgang til Internett på.

Bjørn Tore Paulen i Cisco Norge bekrefter at bedrifter som lar medarbeidere kople seg til lokalnettet uten passord, også åpner for at tilfeldig forbipasserende kan gjøre det samme.

- Det er ikke noe hokuspokus å hindre dette, understreker han. - Det er bare å ta i bruk det serverplattformen har av løsninger for autentisering, passord, kryptering og så videre. Slike verktøy er helt kurante. Men de må jo brukes. Ellers ligger alt helt åpent.

Paulen mener eksperimentet til Grov og hans kollega, viser at mange norske bedrifter knapt tenker IT-sikkerhet overhode.

Les mer om trådløse lokalnett:


Entreprenører bygger trådløs by
Smutthull gir billig trådløst nett
Cisco: Trådløst lokalnett billigere enn kabel
Bluetooth kan ikke forstyrre trådløse lokalnett
IBM satser på trådløs teknologi
Trådløst hjemmenettverk
Intel reorganiserer og satser trådløst
Norges første IP-sone realiseres til våren

Til toppen