Norske myndigheter er skeptisk til OLPC

Norske myndigheter er skeptisk til OLPC

Håkon Wium Lie mener maskinen egner seg godt for norske barn, men departementet sier nei.

Operas teknologisjef, Håkon Wium Lie, har fått en av få prototyper av maskinen til One Laptop Per Child prosjektet, for å kunne teste ut Operas nettleser på den.

dig.no fikk prøvekjøre den før jul og konkluderte med at denne burde kunne egnet seg godt også for norske barn, noe Håkon Wium Lie har hevdet ved flere anledninger.

    Les også:

Det er Kunnskapsdepartementet tydeligvis uenig i.

- Læreplanene i K06 (Kunnskapsløftet) stiller krav til digitale verktøy og digitale kunnskapskilder som denne type pc neppe vil kunne matche, skriver Øystein Johannessen, seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet, i et skriftlig svar på spørsmål fra Computerworld.no.

Kunnskapsdepartementet mener at det vil bli feil hvis fokuset for maskinen rettes over fra de fattige landene til rike land som Norge.

- OLPC er først og fremst et initiativ for å bygge bro over den store digitale kløften mellom rike og fattige land. Å løfte frem en debatt om "100-dollar laptops" i norske skoler vil etter vår vurdering ta noe av fokuset vekk fra den globale kampen mot digitale skiller, noe som vil være politisk uheldig, sier Johannessen til Computerworld.no.

Håkon Wium Lie tar med seg sin maskin og viser den frem ved hver en anledning, blant annet fikk Fornyingsminister Heidi Grande-Røys, Abelia-leder Paul Chaffey og Jan Tore Sanner fra Høyre gleden av å se den demonstrert på en sammenkomst i regi av Tekna i forrige uke.

Til toppen