Norske Norman overtar svenske Verimation

Fusjonen skaper en skandinavisk programvaregigant innen sikkerhet og kommunikasjon. Norman tredoblet sin årsomsetning til 102 millioner NOK i 1996. Selskapet skal noteres på Oslo Børs fra og med juni.

Fusjonen skaper en skandinavisk programvaregigant innen sikkerhet og kommunikasjon. Norman tredoblet sin årsomsetning til 102 millioner NOK i 1996. Selskapet skal noteres på Oslo Børs fra og med juni.

80 prosent av Verimation-aksjonærene har allerede sagt de vil godta tilbudet som ble gjort offentlig kjent i formiddag, 16. april. Overtakelsen er anbefalt av styret i Verimation der Norman har fra før en 24 prosents andel. Blant selskapene som nå bytter sine Verimation-aksjer mot Norman-aksjer, i forholdet en-til-en, er Volvo og Mandator.

– Navnet på det fusjonerte selskapet er ennå ikke klart, sier styreformann Arthur Olafsen i Norman. – Men vi har satset mye på varemerket Norman, og det er klart at varemerket vil bli en del av det nye navnet.

Norman/Verimation hadde i fjor en samlet årsomsetning på over 300 millioner NOK og 320 ansatte. Olafsen offentliggjorde Normans tall samtidig som han fortalte om fusjonen. De viser en kraftig vekst i forhold til 1995. Noe av dette skyldes overtakelsen av Kongsvinger-selskapet IBAS, men det er også klart at selve Norman har hatt en betydelig ekspansjon. Omsetningen økte fra 32 millioner NOK til 102 millioner, og resultatet fra 6,5 millioner til 13,3 millioner NOK. På tolv måneder er antall ansatte firedoblet til rundt 200.

Norman er et internasjonalt navn innen viruskontroll, Internett-brannmurer og adgangskontroll. Selskapet har nettopp satt i gang en prosess som vil føre til listing på Oslo Børs innen utgangen av juni, og til sekundærlisting på NASDAQ i New York rundt årsskiftet. 61 prosent av omsetningen i 1996 gikk til Skandinavia, 26 prosent til Europa – i all hovedsak Tyskland, der 1996 var et gjennombruddsår – og 8 prosent til USA der en ny ledelse har tatt på seg å snu en flat utvikling.

– Våre to viktigste kunder i Tyskland er Deutsche Telekom og Siemens-Nixdorf, forteller Olafsen. – Kontrakten vår med Deutsche Telekom gjelder tilgangskontroll, den skal nå utvides med et system for sikker fjerntilgang, kjent som Norman Security Host.

Verimation er børsnotert i Stockholm. Det er internasjonalt anerkjent for det stormaskinbaserte e-post-systemet Memo som brukes av nesten samtlige større svenske industrikonsern. Det er ventet Memo-versjoner tilpasset dagens distribuerte miljøer, blant annet for Windows NT. En annen nyutvikling for Memo er verdens første Java-applet for e-post, nylig demonstrert i San Francisco for Sun og andre potensielle interessenter.

– Memo har videre et solid fotfeste i Tyskland, der det blant annet brukes av 27 av de største forsikringsselskapene, forteller Olafsen. Tyskland har nylig vedtatt lover som gjør digitale signaturer juridisk bindende. Olafsen regner med at Verimations virksomhet i Tyskland vil utvikle seg til et springbrett for internasjonal satsing på smartkort og digitale signaturer.

Memo er også et OEM-produkt, anvendt av selskaper som Seagate, Hewlett-Packard og Siemens. Det andre kjente Verimation-produktet er Vcom, et stykke mellomvare som gjør det mulig å fordele applikasjoner mellom ulike operativsystemer.

– Fusjonen vil få store positive følger for begge de opprinnelige virksomhetene, mener Olafsen. – Internasjonale konsern vil gjerne ordne sikkerhet og kommunikasjon med en og samme partner, det er noe både Norman og Verimation har fått merke under kontraktsforhandlinger. Verimation gir oss en bredere kontaktflate i Tyskland, et nært samarbeide med det internasjonalt velrenommerte selskapet Volvo Data, og en tilstedeværelse i Latin-Amerika, det vil si Mexico, Brasil, Chile og Argentina, der Norman ikke har egen virksomhet. Til sammen får vi et globalt selskap med kontaktpunkter i nærmere 50 land.

Til toppen