Norske pc-er risikerer mindre

Mindre utsatt enn i resten av verden, viser Microsoft-rapport.

Vanadalisme av nettsteder forekommer så å si ikke i Norge.
Vanadalisme av nettsteder forekommer så å si ikke i Norge.

Tirsdag publiserte Microsoft en ny utgave av sin Security Intelligence Report (SIR). Rapporten bygger på data fra over en milliard datamaskiner over hele verden, innhentet i første halvår i år.

Det viktigste budskapet fra rapporten er at utdatert programvare øker risikoen for å rammes av datakriminalitet.

Brukere av Windows XP løper seks ganger større risiko enn brukere av Windows 7.

I Norge er det, ifølge hovedsikkerhetsrådgiver Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge, svært få bedrifter igjen som bruker Windows XP.

Microsoft har varslet at det etter 8. april 2014 ikke vil komme nye sikkerhetsoppgraderinger for Windows XP.

– De fleste bedrifter [i Norge] som benytter operativsystemet er kjent med at støtten opphører, og sårbarheten øker, i april neste år. Vi forventer derfor at disse vil oppgradere, men for forbrukerne som fortsatt benytter det utdaterte operativsystemet er det viktig at de er kjent med risikoen, sier Seierstad i en pressemelding.

Rapporten viser videre at norske pc-er er mindre utsatt for angrep enn pc-er i verden generelt. Trenden er også at risikoen i Norge minsker.

Dette anskueliggjøres slik:

Øverst: Andelen pc-er som måtte renses etter skanning for ondsinnet kode. Nederst: Andelen pc-er somo har vært utsatt for angrep.
Øverst: Andelen pc-er som måtte renses etter skanning for ondsinnet kode. Nederst: Andelen pc-er somo har vært utsatt for angrep.

En annen trend peker i motsatt retning: Tallet på nettsider som sprer ondsinnet kode vokser, også i Norge.

Denne trenden er ikke helt entydig. Phishing-nettsteder er på retur, i samsvar med NorSIS-slagordet «stopp tenk klikk», men også i samsvar med den globale trenden for denne typen angrep. Derimot øker to andre typer spredning av ondsinnet kode fra nettsteder, både globalt og i Norge.

Andelen nettsteder som tilbyr nedlasting av ulike typer programvare, og som lokker brukere til å laste ned applikasjoner med ondsinnet kode, har det siste halvåret økt fra 5,67 promille til 7,67 promille i Norge, og fra 10,85 promille til 17,67 promille globalt.

Andelen nettsteder som i det skjulte overfører ondsinnet kode til besøkende pc-er, har det siste halvåret økt fra 0,18 promille til 1,16 promille i Norge – mer enn en seksdobling – og fra 0,33 promille til 1,12 promille globalt. Akkurat her er det altså større risiko i Norge enn i verden generelt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.