Norske PC-priser faller langsomt

De norske PC-prisene faller langsomt, men sikkert. Den norske PC-bransjen tror likevel det vil ta tid før datamaskine som koster 600 dollar i USA kommer i salg i Norge.

De norske PC-prisene faller langsomt, men sikkert. Den norske PC-bransjen tror likevel det vil ta tid før datamaskine som koster 600 dollar i USA kommer i salg i Norge.

En ringerunde i den norske PC-bransjen avslører fallende priser. Utviklingen er imidlertid langt bak USA. Der har salget av billige PCer eksplodert etter at prisene i fjor falt under den magiske 1.000 dollars-grensen. I USA har IBM nå lansert en maskin til 600 dollar, rundt 4.000 kroner.

Solgt i Norge anslår IBM at denne maskinen som har en Cyrix 233 MHz MMX prosessor ville koste 6.700 kroner i Norge uten moms. Denne prisen inkluderer en skjerm, hvilket 600 dollar i USA ikke gjør.

Anders Elbak, PC-analytiker i IDC Norden forteller at snittprisen for en datamaskin i Norge var 14.000 kroner (eks. moms) ved juletider i fjor og falt til 12.500 kroner i sommer. Men i løpet av høsten har ikke prisene falt videre.

- De fallende PC-prisene i USA smitter det europeiske markeder og vi vil få se PCer i Norge til rundt 7.000 kroner. Prisene faller i hele Europa, men fallet har foreløpig stoppet opp litt i Norge, sier Elbak.

Tor Westerheim, PC-markedsjef hos Cinet, den største norske PC-produsenten er enig med Elbak, men forteller at selskapet tilbyr maskiner med en Celeron 266 MHz-prosessor til 7.000 kroner uten moms.

- Man må ikke la seg forvirre når leverandører dumper mindre antall maskiner til lave priser. Det er ingen bred etterspørsel etter PCer til under 10.000 kroner, norske kunder skal fremdeles ha det siste og beste, sier Westerheim.

Også Compaq og IBM forteller at norske kunder så langt ikke etterspør billigere maskiner. Westerheim mener salget av av tynne klienter som NCer og Winframe/Windows Terminal Server foreløpig ikke har tatt av, men dette vil også påvirke prisene på lang sikt. Foreløpig er ikke slike maskiner billigere i innkjøp - de reduserer først og fremst driftskostnadene, sier han.

Cinets PC-sjef forteller at bestselgeren er maskiner med 350 Mhz Pentium 2-prosessorer. Dessuten er 17-tommers skjermer blitt standard i næringslivet.

Også Frode Klæbo i IBM forteller om langsomt fallende priser - hans snittpriser følger også IDCs tall.

- Snittprisene falt i først halvår fordi produsentene solgte ut sine lagre med Pentium-PCer og Pentium 2-maskiner med 66 MHz databuss. Det har ikke vært noen generasjonsskifter i høst, så vi tror prisene skal lengre ned utover våren. Men Compaq forteller at deres priser på PCer til bedriftskunder har falt siden sommeren med 800 kroner.

- Mange av de store bedriftene har et vist budsjett per PC og tar så mye datakraft de kan få, men særlig i det offentlige er man blitt beviste på pris, forteller Ulf Olsson, PC-produktsjef-sjef i Compaq Norge. Intel planlegger ikke noen generasjonsskifter det neste halve året, så vi tror at prisene vil falle svakt frem mot sommeren, sier Olsson.

- På sikt vil vi vurdere å lansere billigere maskiner. Det er ikke slik at kundene forlanger Intel-prosessorer - vi selger mange maskiner med AMD-prosessorer

Kundene er fullt villig til å kjøpe AMD-prosessorer, men vi selger foreløpig ikke maskiner med de billigste Cyrix-brikkene, sier Arne Walbækken, Compaqs produktsjef for konsumentmarkedet.

Til toppen