BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Norske politikere må våkne

Ellers vil flere enn Facebook velge Sverige eller Finland, frykter IKT-Norge.

3D-bilde av den prosjekterte datasentralen i Lefdal Gruve. IKT-Norge mener norske politikere må engasjere seg, slik at ikke flere datasentralprosjekter fra internasjonale aktører velger Sverige og Finland framfor Norge.
3D-bilde av den prosjekterte datasentralen i Lefdal Gruve. IKT-Norge mener norske politikere må engasjere seg, slik at ikke flere datasentralprosjekter fra internasjonale aktører velger Sverige og Finland framfor Norge. Bilde: Lefdalgruve.no
28. okt. 2011 - 14:56

I september ble det kjent at Google har åpnet en datasentral i Finland, og at Facebook får bygge datasentral i Sverige (digi.no hadde denne nyheten allerede 20. september).

Våre nordiske naboer lykkes altså i det som er flagget som interesseområde også av norske myndigheter: Bygge grønne datahaller i et miljø preget av rimelig strøm og god avkjøling.

I Norge har man derimot ikke kommet lenger enn en intensjonsavtale med IBM om Lefdal Gruve, og et ønske om å lokke CERN til en fjellhall på Rjukan.

IKT-Norge er bekymret.

– Den svenske regjeringen har her sett hvor viktig det er å få en stor internasjonal aktør til landet og bevilger 103 millioner svenske kroner i investeringsstøtte. Dette viser en vilje som jeg mener våre norske politikere dessverre savner, mener Maria Angell-Dupont, prosjektleder for Grønn IT hos IKT-Norge.

Angell-Dupont er redd for signaleffekten i Facebook-avtalen med Sverige.

– Norge har flere aktive og gode prosjekter som kan håndtere volumet som dette handler om. Vi i Norden konkurrer på like vilkår når det gjelder politisk stabilitet, kaldt klima for kjøling, lokasjoner, kompetent arbeidskraft, men vi mangler støtten fra det offentlige. Det er synd at svenske myndigheter i denne saken har vært mer pågående enn hva tilfellet har vært i Norge. Sverige oppnår her en signaleffekt til å lokke til seg andre internasjonale aktører.

Angell-Dupont mener Norge må satse helhjertet på det neste store «datasenterslaget», det vil si hvor CERN vil lokalisere sine servere.

– Lagringsbehovet av data kommer bare til å øke i årene som kommer og ønsker Norge å være med i konkurransen så trenger vi politiker som er villige til å bidra og til å tenke nytt. Sverige og Finland har tiltak som gjør de interessante for internasjonale aktører. Norge burde i utgangspunktet ha de beste forutsetningene for å tiltrekke seg internasjonale aktører men det betinger at norske politikere nå våkner, mener Angell-Dupont og IKT-Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.