RESULTATERFINANS

Norske politikere stopper e-handel

Stortinget har satt en effektiv stopper for BIT-programmet, som skulle hjelpe norske bedrifter med e-handelsløsninger. En nesten halvering i SND-overføringene, fører til full stans i e-businessen.

Sigvald Sveinbjørnsson
21. mai 2001 - 10:02
Grete Knudseni et intervju med digitoday.no

Statens Nærings og Distriktsutviklingsfond

Bransjerettet IT (BIT)

Visma







Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

OECD konkluderer i en av sine rapporter at Norge nærmest er på en jumbo-plass når det gjelder næringslivets bruk av IT for å trekke ut verdimessige gevinster.


BIT er et program i det statlige virkemiddelapparatet som har nettopp dette for øye:

I årsrapporten til BIT-programmet skrives det at etterspørselen etter midler til prosjekter var vesentlig større enn det man hadde beregnet i år 2000. Derfor ble en del prosjekter utsatt til 2001. Reduksjonen i de øremerkede midlene ville ytterligere forverre finansieringsmulighetene i 2001, skriver BIT i meldingen.

Konkret betyr dette at BIT-programmet ikke lenger kan igangsette sine e-handels initiativer og bygge bransjestandardisert teknologi.

- En god del av de aktivitetene man har etablert vil stoppe opp. Nye bransjer vil ikke komme inn ennå, sier Geir Andreassen som leder BIT-forum. Han forteller at mange av prosjektene vil bli utsatt. Det kan også komme til å bety at hele BIT-programmet vil forvitre.

I stedet for å satse penger på et allerede etablert program blir et nytt initiativ støttet av regjeringen. Sammen med Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon(HSH). har regjeringen satt i gang VeRDI, et program som skal stimulere bedrifter til å ta i bruk Internett som handels- og kommunikasjonskanal.

Også sousjefen i SND, er negativ til nedskjæringene:

- Dette vil føre til forsinkelser, i beste fall i ett år, sier sousjef Roald M. Johannessen og frykter at trykket og motivasjon vil svinne hen.

Kuttet ble gjennomført da Stortinget valgte å kutte 50 millioner kroner på SND sitt budsjett. Dette førte til at regjeringen, ved Nærings- og handelsdepartementet, måtte kutte ned 25 millioner kroner på programmene samtidig. Ett av programmene som ble rammet var BIT-programmet.

Det skal noteres at regjeringen ikke foreslo kutt i SND for inneværende år.
Næringslivets Hovedorganisasjon har protestert kraftig mot BIT-kuttene og beklager at de har skjedd.

Kristin Clemet, direktør i NHO, skriver i et brev til næringsministeren at NHO ser med undring på kuttene til BIT.


Clemet betegner BIT som en "forutsetning for at særlig små- og mellomstore bedrifter kan settes i stand til å ta i bruk e-handel."

"De (BIT) stiller seg derfor undrende til at samtidig som det nye programmet VeRDI lanseres, reduseres bevilgningene til BIT." skriver Clemet til Grete Knudsen . VeRDI er et program som skal stimulere til bruk av e-handel i bedriftene, med blant annet HSH.

Grunnen til kuttet i bevilgningene er at Stortinget kuttet 50 millioner kroner til SND ved årets statsbudsjett. Dette førte til at BIT ble rammet, noe Grete Knudsen bestemte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.