UTVIKLING

Norske programmer klare til Windows Phone 7

Stor interesse blant norske utviklere.

1. sep. 2010 - 11:30

Microsoft forbereder seg på en snarlig lansering av Windows Phone 7, det nye operativsystemet de håper skal snu flere års negativ utvikling og tapte markedsandeler til iPhone og Android.

De første mobiltelefonene med WP7 kommer på markedet i høst, kanskje allerede rundt månedskiftet september-oktober.

Norske utviklere er godt i gang med sine forberedelser. Mandag denne uken avsluttet Microsoft Norge en konkurranse om å lage den beste applikasjonen til det kommende operativsystemet.

Tre vinnere blir kåret i slutten av måneden. Hver mottar en HTC-mobil med WP7 straks den blir tilgjengelig på markedet. Kåringen avgjøres av Windows Phone Developer Community i samarbeid med Microsoft og partnere.

13 bidrag

Microsoft sier til digi.no at de mottok til sammen 13 applikasjoner innen fristen. Flere utviklere skal ha deltatt, men enkelte rakk ikke å levere i tide.

Imponert over applikasjoner som lanseres sammen med WP7: Teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge.
Imponert over applikasjoner som lanseres sammen med WP7: Teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge.

- Det er veldig stor interesse for Windows Phone 7 blant norske utviklere. Her til lands har utviklerverktøyene som vi tilbyr gratis blitt lastet ned av rundt 15.000 personer, sier teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge til digi.no.

Åpner med over tusen programmer

De norske bidragene blir etter alt å dømme tilgjengelig straks Windows Phone Marketplace åpner. Der får de følge av applikasjoner som er utviklet i resten av verden.

- Jeg vil tro vi snakker om tusenvis av programmer globalt, sier Merok om hvor mange programmer som blir klare på åpningsdagen. Han understreker imidlertid at det kan være enkelte forskjeller på hvilke land som får hva.

Utviklerne bestemmer selv hvilke land programmene skal tilbys i. Regionale forskjeller kan forekomme, ikke minst på grunn av ulike lands forhold til restriksjoner eller rettigheter til innhold formidlet gjennom applikasjonene, for eksempel avtaler med film- og musikkbransjen.

Norge er allerede fra starten et av landene der utviklere kan publisere og selge programmene sine til den nye plattformen.

- Microsoft får daglig inn applikasjoner som blir klare til lansering. Det jeg har sett så langt har vært veldig imponerende, sier Merok.

Teknologidirektøren sier det er mange programvarehus som tar kontakt med dem. De er nysgjerrige på den nye plattformen. I tillegg er det mange mindre og enkeltstående utgivere som er interessert.

- Mange av de som i dag leverer applikasjoner til Android og iPhone ønsker å lage en Windows Phone 7-applikasjon, sier han.

Streaming-appen myChannel9 er ett av to bidrag til konkurransen levert av Sigurd Snørteland.
Streaming-appen myChannel9 er ett av to bidrag til konkurransen levert av Sigurd Snørteland.

Den norske utvikleren Sigurd Snørteland deltar med to applikasjoner i selskapets konkurranse. Han forteller om stor interesse for sine prosjekter, som han omtaler i egen blogg.

Snørteland har laget en aksje-applikasjon kalt «Wallstreet» og en applikasjon kalt «myChannel9» som streamer video fra Microsofts filmtjeneste channel9.msdn.com.

- Jeg har hatt flere tusen treff på disse blogginnleggene de siste dagene. Det viser hvor stor interessen for WP7 er, sier han til digi.no.

Dette er programvare han har utviklet på egen fritid. I tillegg forteller utvikleren at han er i full gang med å lage en applikasjon for hans egen arbeidsgiver.

Vinnerne av Microsofts applikasjonskonkurranse blir kunngjort under en tilstelning på utestedet The Scotsman sentralt i Oslo den 30. september.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.