Master i cybersikkerhet

Norske selskaper er «desperate» etter å ansette. Nå lanseres nytt masterstudium i sikkerhet

– Det er et stort udekket behov for kompetanse innen digital sikkerhet og personvern.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

– Det er et stort udekket behov for kompetanse innen digital sikkerhet og personvern.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Digitaliseringen blir mer og mer fremtredende, og med den vokser det frem et stort vakuum på kompetanse på digital sikkerhet i Norge. Nå lanseres to nye masterutdanninger som skal løfte nivået. Lønna bør være forlokkende for mange.

– Det er et stort udekket behov for kompetanse innen digital sikkerhet og personvern. Denne kompetansen er ettertraktet i alle sektorer og bransjer, og er viktig for fremtiden, sier professor og studieprogramleder Geir Køien ved Universitetet i Agder til digi.no. 

Store omveltninger

Masterprogrammenene starter opp ved Universitetet  Agder til høsten.

Bachelorstudenter med bakgrunn fra IT og informasjonssystemer, data og elektronikk og studier i informasjonssystemer kvalifiserer til de nye programmene innen sikkerhet. 

Digitaliseringen i samfunnet har ført til omveltninger i offentlig og privat sektor. Selv om endringene har gitt bedre, billigere og mer effektive tjenester på mange områder, opplever vi en sterkt økende digital sårbarhet. 

Køien trekker frem tjenesteutsettingen i Helse Sør–øst som et eksempel på hvor det har gått galt. Der ropte sykehusansatte varsko da det ble kjent at utenlandske IT–arbeidere kunne få tilgang til grunnstammen i IT–systemene og millioner av pasientopplysninger.  

Trenger god sikkerhet

Utkontrakteringen ble etterhvert satt på vent, og kontrakten ble til slutt terminert

– Vi må digitalisere med god sikkerhet, ellers er vi veldig sårbare. De siste ti årene ser vi at digitaliseringen blant annet har fått utslag i hackerangrep, stadig økende organisert kriminalitet på det digitale felt, samt statlig påvirkning, spionasje, sabotasje og datainnhenting, argumenter Køien. 

 Heidi Arnesen Austlid.
Administrerende direktør i IKT-Norge, Heidi Arnesen Austlid. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Heidi Arnesen Austlid er administrerende direktør i IKT–Norge. Hun er enig i oppsummeringen og mener at det er bra at universitets- og høyskolemiljøene nå fokuserer studieprogrammer hvor sikkerhet står i høysetet. 

– Det er avgjørende at kompetansebehovet tettes om vi skal lykkes med all digitaliseringen som skjer i offentlig sektor. Dette er kjempeviktig.  Jeg gir full applaus til Universitetet i Agder for at de tar dette på alvor.

Bekymret for innholdet

IKT–Norge-direktøren er derimot bekymret for at studieprogrammet får lite relevant innhold. Hun mener det er avgjørende at universitetet involverer norsk næringsliv når de nå utformer studieprogrammet. 

Austlid mener universitetet må få inn gjesteforelesere med relevant kompetanse på emnet. På den måten kan de sikre at studentene får bred praktisk erfaring gjennom hele studieløpet. 

At Universitet i Agder velger å fokusere på sikkerhetsledelse, mener hun er et kjempeløft i norsk sammenheng. 

– Vi ser at ledere i offentlig sektor har lav digital kompetanse og mangler selvtillit. Det kan føre til at det blir tatt svært dårlige beslutninger. Sikkerhet er definitivt et lederansvar, argumenterer hun til digi.no.

Samarbeider med næringslivet

Studieprogramleder Geir Køien ved Universtiet i Agder beroliger Arnesen Austlid. 

Universitetet har allerede strukket ut hånden for å få hjelp med programmet. NKOM, Telenor og Forsvarets forskningsinstitutt er allerede kontaktet for å gjøre utdanningen så relevant som mulig.

Studielederen sier de oppfordrer norsk næringsliv til å kontakte dem for å snakke om eventuelle samarbeid. Universitetet er veldig opptatt av  å sikre så god opplæring som mulig. 

Geir Køien er ansvarlig for det nye sikkerhetsstudiet ved Universitetet i Agder. Foto: UiA

– Programmet skal i stor grad bestå av praktiske fag, men det blir selvfølgelig også vanlig teoriundervisning. Vi ønsker at studentene våre skal bruke næringslivet når de jobber med masteroppgavene sine. Dette er et studium som skal gi god praktisk erfaring. Vi har ikke et mål om å utdanne forskere, beroliger han. 

To studieretninger

Masterstudenter i kybersikkerhet kan velge mellom to studieretninger, enten en teknologisk spesialisering eller en ledelsesspesialisering. 

Førstnevnte retning har en klar teknologisk profil, og er tiltenkt de som skal jobbe med tilrettelegging, integrasjon og utvikling av sikkerhetsløsninger. Her dekkes områder som Internet–of–Things (IoT), kritiske infrastruktur, skyløsninger og etisk hacking. 

Ledelsesspesialiseringen har en profil for ledelse, organisatoriske, brukere og aspekter. Her vil studentene få viktig kompetanse innen planlegging, ledelse, gjennomføring og utrulling av systemer. 

– Begge linjene har aspekter fra hver av retningene. Studentene som velger ledelse, vil få innslag av teknologirettet undervisning.  De som velger teknologiretningen vil også lære om digital ledelse, sier Køien til digi.no.

Undervisning på norsk

Professoren sier at undervisningen i stor grad vil foregå på norsk.

Det er et strategisk valg universitetet gjør for å lokke til seg norske studenter. 

– Dette er et studium for studenter som skal ut og jobbe i norsk offentlighet og bedrifter. Vi bygger ikke et studium for utenlandske studenter som vil ta med seg kompetansen ut av Norge.

– Studiet er skapt for å dekke norske behov, men det betyr ikke at utlendinger som forstår norsk ikke kan søke, sier professoren til digi.no. 

Utviklere og teknologer med fokus på sikkerhet er særlig populære, ifølge IKT Norge. Data fra digi.nos lønnskalkulator viser at medianlønna for  IT–sikkerhetsfolk i Norge ligger på snaut 700 000 kroner. 

Svært attraktive i jobbmarkedet

Studentene som tar spesialiseringen får ofte jobb lenge før studiene er avsluttet. Det kunne instituttleder Pinar Heggernes ved institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen skrive under på da digi.no snakket med ham i fjor høst.

Instituttleder Folke Haugland sammen med digitaliseringsminister Nicolai Astrup (H) og rektor ved UiA, Frank Reichert. Foto: UiA

– Jeg opplever en enorm etterspørsel etter studentene. Jeg synes nesten enkelte bedrifter virker desperate. Selv studenter uten særlig gode karakterer får veldig lett jobb nå, fortalte han.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup var til stede da UiA kunne annonsere det nye utdanningstilbudet.

– Jeg er veldig glad for at UiA starter en master i kybersikkerhet. Å sikre data er svært sentrale mål i vår digitaliserte verden og det er vesentlig med god utdanning, sier Astrup.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen