ANALYSER

Norske småbedrifter sliter med e-faktura

Mangel på standard og dårlig samarbeid forklarer hvorfor Norge er dårligst i Norden.

30. jan. 2009 - 14:38

Itella Information har gjennomført en undersøkelse som kartlegger norske bedrifters bruk av elektroniske fakturaer, og sammenlikner med andre land i Norden. Selskapet er eid i fellesskap av Posten Norge (49 prosent) og Itella Group (51 prosent) som før het Finland Post. Itella Information har egen interesse i å få opp bruken av elektroniske fakturaer, siden de spesialiserer seg på faktureringsprosesser og dokumentbehandling.

Undersøkelsen tyder på at ni prosent av norske små og mellomstore bedrifter sender elektroniske fakturaer. I Danmark og Finland er den tilsvarende andelen henholdsvis 35 og 23 prosent.

Norge henger også etter når det gjelder ambisjoner om å ta i bruk elektroniske faktura. 44 prosent venter å ta i bruk e-faktura i løpet av de neste to til tre årene. Tilsvarende andel for Finland, Sverige og Danmark er henholdsvis 78 prosent, 66 prosent og 50 prosent.

Administrerende direktør Per Olov Sjøgren trekker fram to forhold for å forklare hvorfor Norge henger etter.

Det ene er mangel på standard.

– Norske selskaper har hele tiden manglet et felles format å forholde seg til. Dette har ført til at mange har koblet seg opp en-til-en. Det er både tids- og kostnadskrevende og hindrer virksomhetene fra å «snakke» sammen, sier Sjøgren.

Det andre er manglende samarbeid mellom bankene, Bankenes betalingssentral (BBS) og andre aktører.

– Eksempelvis er ikke BBS og bankene medlem i B2B Connect. For at det norske markedet for eFaktura virkelig skal ta seg opp man enes om en samarbeidsmodell som alle aktører er tjent med, herunder felles format, sier han.

Situasjonen er noe bedre blant de større bedriftene i Norge. Itellas undersøkelse tyder på at 30 prosent av disse bruker elektroniske faktura. De tilsvarende andelene i Danmark, Finland og Sverige er henholdsvis 68 prosent, 37 prosent og 35 prosent. Trøsten i Norge er at 84 prosent av landets storbedrifter tror de vil komme i gang med elektroniske faktura i løpet av relativt kort tid.

Sjøgren oppfordrer alle aktører til å bli enige om ett, felles format, og de offentlige til å gå foran i bruken av elektroniske faktura.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.