BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norske studenter med oppsiktsvekkende antivirusteknologi

Fem studenter ved DPH IT-høgskolen har i sin prosjektoppgave utviklet et lekkasjefritt antivirusprogram - og fått toppkarakter.

2. juli 2001 - 07:43

Virusene herjer stadig. De sprer seg som oftest via Microsofts epost-program Outlook, og går verden rundt på rekordfart fordi folk klikker på vedlegg som inneholder selvspredende ormer. Eksempler på dette kan du finne under relaterte artikler lenger ned i saken.

Nå har fem høgskoleingeniørstudenter fra Den Polytekniske Høgskolen (DPH IT-høgskolen) utviklet et lekkasjefritt antivirusprogram som sikrer full kontroll over passerende epost i Microsoft Exchange 2000.

Etter en fire måneder lang feide har de altså vunnet ett av slagene mot datavirus, Sigmund Kristiansen, Jarl Dyrkolbotn, Bjørn Kopperud, Audun Tengelsen og Bengt Østby. Deres avsluttende prosjektoppgave har nemlig gått ut på å arbeide med et antivirusprogram for Microsoft Exchange 2000 på Windows 2000 plattformen.

Studentenes oppdragsgiver har vært sikkerhetsselskapet Norman, som har viruskontroll som sitt hovedsatsingsområde. Nå er for øvrig tre av de fem studentene ansatt i selskapet.

- Ved å anvende Microsofts arkitektur har vi utviklet et konsept for et lekkasjefritt system; det vil si at ingen virusinfiserte epost slippes gjennom av Mail Transport Scanneren på vei til mailserveren Exchange 2000. Dersom systemet oppdager virus eller annen ondsinnet programvare vil problemet behandles, forteller Sigmund Kristiansen i en melding til pressen.

Studentene ser ut til å ha utviklet en prototyp for et vanntett system. Testing utført underveis og avslutningsvis i prosjektperioden har ikke avdekket lekkasjer.

- Vi utnytter arkitekturen i Windows 2000 til å hente ut vedleggene fra eposten, og skanner disse for viralt innhold ved hjelp av Norman Scanner Engine. Dersom infeksjoner oppdages i noen av vedleggene, behandles disse etter gitte konfigurasjonsinnstillinger. I hovedsak betyr dette at vedleggene renses for virus før de slipper frem til epost-serveren.

Lekkasje (det at en del av meldingstrafikken på epost-serveren ikke blir skannet for virus) har vært et problem med det som finnes av sammenlignbare produkter, ifølge studentene.

Det var i utgangspunktet ikke et mål for studentene å føre prosjektet fram til et salgbart produkt, men nå har de kommet på andre tanker

- På sikt vil dette bli et salgbart produkt, men i første omgang vil biter av prosjektet gå inn som en felles komponent andre steder, forteller Hans K. Aspenberg, Assistant Development Manager i Norman.

Han forteller at løsningen ikke dekker epost som sendes internt, og heller ikke gjennomsøking av eksisterende mail-databaser. For å få til et komplett salgbart produkt må prosjektet utvides med denne funksjonaliteten.

Aspenberg er likevel svært fornøyd med arbeidet de fem studentene har utført.

- De kom mye lenger enn vi regnet med i utgangspunktet. Jeg skisserte fire milepæler og de nådde nesten alle; jeg vil si tre og en halv. Det at vi har ansatt tre av studentene for å videreføre prosjektet sier i grunnen sitt, sier Aspenberg i pressemeldingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.