Norske superklynger klare for Itanium 2

Superklyngeteknologien ClusterEdge fra den norske leverandøren Scali ("scalable Linux") er tilgjengelig på Itanium 2-maskiner.

Superklyngeteknologien ClusterEdge fra den norske leverandøren Scali ("scalable Linux") er tilgjengelig på Itanium 2-maskiner.

Scali AS bygger tungregneanlegg basert på klynger av industristandard prosessorer og Linux. Anleggene bygger på sammenkoplingsmaskinvare fra søsterbedriften Dolphin Interconnect, med to programvarer fra Scali: meldingsformidlingsgrensesnittet ScaMPI og klyngestyringspakken Universe XE. Disse tre produktene samles i en pakke døpt Scali ClusterEdge.

Scali var tidlig ute med å støtte Intels 64-biters arkitektur Itanium, og har et nært samarbeid med den amerikanske giganten. Tidlig i juli gikk Intel inn som investor i den norske leverandøren.

Les også

ClusterEdge for Itanium 2 ble kunngjort fredag. Det innebærer at programvare komponentene er tilrettelagt og tunet ved hjelp av kompilatorer fra Intel på Itanium 2-maskiner med brikkesettet ZX1 fra Hewlett-Packard. I motsetning til andre Itanium 2-baserte klynger, skal Scali ha en god balanse mellom prosessorenes ytelse, og ytelsen i sammenkoplingene mellom dem. ScaMPI skal gi samtidig kjørende applikasjoner en båndbredde på 320 MB/s i gjensidig samband.

Scali-klynger brukes både til vitenskapelige simuleringer og til å bearbeide store mengder data fra seismiske undersøkelser og store datavarehus. Scali og Intel samarbeider om å hjelpe programvareleverandører til å porte kode til Itanium 2-plattformen.

Ifølge Scali tilbyr Itanium 2 en betydelig ytelsesforbedring i forhold til forgjengeren. Ifølge en e-post fra talsperson Øystein Gran Larsen opplever stadig flere tunge brukere at 32 biters arkitektur kommer til kort for simulering og modellering.

- Andre 64 bit arkitekturer har vært tilgjengelige leng, men de har vært forbeholdt proprietære løsninger med høy pris. Utsiktene til å kjøre Linux på Itaniium 2 er i så måte en meget interessant utvikling i et marked der pris/ytelse står i fokus, avslutter Gran Larsen..

Til toppen