Norske taster til lommedata

Det er lansert et Bluetooth-tastatur med A, Ø og Å for PDA-er og smarte mobiltelefoner.

Det er lansert et Bluetooth-tastatur med A, Ø og Å for PDA-er og smarte mobiltelefoner.

En liten bedrift, Emcom med fem ansatte, lanserer et trådløst tastatur med norske tegn, beregnet på lommemaskiner og smarte mobiltelefoner.

Poenget med det trådløse tastaturet med norske tegn, er at man skal kunne skrive e-post, meldinger, notater og liknende, like raskt på PDA eller mobil som på bærbar PC.

Flere store leverandører leverer trådløse og sammenfoldbare tastaturer til PDA-er og mobiltelefoner, men ingen har hittil greid å tilby noe med norske tegn. Dermed kommer Emcom i forkjøpet av internasjonale produsenter som Sony Ericsson, Samsung, Siemens, PalmOne og Microsoft.

Emcom tror markedet utgjør en stor mulighet. I fjor ble det solgt mellom 300.000 og 400.000 såkalte smarte mobiltelefoner i Norge. Disse telefonene tar over markedet for lommedatamaskiner.

– Totalt ble det solgt 2,05 millioner mobiltelefoner i Norge i fjor, og behovet for norske trådløs tastatur er stort, sier informasjonssjef Erik Andersen i EE-bransjen.

Målgruppen er både profesjonelle brukere og andre som vil få mer ut av sine avanserte mobiltelefoner.

Produktsjef Alf Møllerud i Emcom forteller at selskapet har engasjert en kinesisk produsent som lager tastaturer med norske tegn.

– Norge er et lite land i verden, så vi måtte gjøre noe selv dersom vi skulle få noe norsk tegnsett på et Bluetooth-tastatur for lommedatamaskiner og smarte telefoner, sier han.

Direktør Sylfest Lomheim i Norsk Språkråd roser Emcom for at de har fått produsert det spesielle tastaturet.

– Vi ser alt for sjelden at de store internasjonale elektronikkprodusentene tilpasser utstyret sitt til norsk språk, sier han.

Ifølge Emcom er selskapets innsats et par hundre tusen kroner til førstegangsinnkjøp og oversetting av programvare og brukermanual. Veiledende utsalgspris vil være rundt 790 kroner. Et raskt søk på nettet viser at tilsvarende engelskspråklige tastaturer selges i Norge for mellom 550 og 1300 kroner.

Til toppen