Norske teleoperatør vil kontrollere din Internett-server

Teleselskapet NextGenTel vil kontrollere hva slags filer deres kunder deler ut med selskapets ADSL-linjer. Telenor rister på hodet.

ADSL, arvtageren til til ISDN, gir ikke bare langt raskere Internett-surfing. Linjen gir også en rask returkanal som alltid er åpen uten at det tikker og går noen tellerskritt.

Foreløpig er det to selskaper som tilbyr ADSL-linjer: Telenor og deres ferske konkurrent NextGenTel som nå bygger ut sitt tilbud i store norske byer.

- ADSL-linjer gir privatpersoner en mulighet til å etablere personlige internett-servere langt billigere og enklere enn tidligere, sier Olav Stokke, administrerende direktør i NextGenTel, til digitoday.no.

Både NextGenTel og Nextra sier de tror ADSL-linjer vil øke antallet servere som deler ut piratkopiert musikk og programvare. Det er stort sett privatpersoner som gjør dette. Å bruke arbeidsgiver eller skolens Internett-system til slik aktivitet kan medføre stor risiko. Nå har filsprederne et billigere privat alternativ.

NextGenTel har i større grad enn Telenor lagt til rette for at kunder skal kunne sette opp Internett-adresser som deler filer eller operer andre tjenester som chat.

Telenor gir deg ikke noe fast IP-nummer, så linjen egner seg dårlig til å sette opp en Internett-server eller andre tjenester man kan sette opp. Må du omstarte eller kræsjer, får du et nytt IP-nummer hver gang, skrev digitoday.no på fredag: ADSL-linje kan ikke brukes til Internett-servere.

Men det finnes en rekke forskjellige dynamiske dns-adressetjenester, blant annet dhs.org og dyndhs.org, som løser dette problemet, forteller flere lesere til digitoday.no.

Men NextGenTel deler ut faste IP-adresser til kunder som søker og begrunner sitt behov, forteller Stokke. Skal du drive kommersielt koster en fast IP-adresse 100 kroner måneden.

- Men selv om det er så mye enklere å etablere Internett-servere, ønsker vi ikke å være en katalysator for lovstridig virksomhet på Internett. Vi skal derfor kontrollere hva våre linjer brukes til, sier Stokke til digitoday.no.

Han vil ikke svare på hva som skal til for å miste ADSL-linjen eller om selskapet anmelder server-eiere med forskjellige typer innhold. Spørsmålet er om man kan miste sin linje hvis man deler ut piratkopierte spill eller må man spre filer som er ulovlig i Norge, for eksempel pornografi.

NextGenTel vil heller ikke si noe om selskapet også skal vurdere redaksjonelt innhold. Skal NextGenTel gjøre dette, vil selskapet kunne velge å stoppe en server for nazi-skrifter.

- Dette er et nytt felt og jeg har ikke så lyst til å si noe om hvordan vi skal takle dette. Vi må innhente råd fra blant annet Datatilsynet, sier NextGenTel-sjefen. Men vi vil gjennomføre aktiv overvåkning på hva våre linjer brukes til. Vi må sjekke at våre linjer brukes forsvarlig, både juridisk og legalt, sier Stokke til digitoday.no.

- Generelt mener vi det er kunden som er ansvarlig, både juridisk og redaksjonelt. Dette gjelder nettsteder som ligger på våre servere og annen bruk av våre systemer eller linjer, sier Eirik Øiestad, assisterende informasjonssjef i Nextra AS (Telenor) til digitoday.no

- I vår betingelse står det at kunden må forholde seg til norsk lov. Det er ikke mulig for oss å massekontrollere aktiviteten på Intenrett. Vi er ikke dommer og jury: Hvordan skal en Internett-leverandør klare å kontrollere injurierende eller annet innhold på nettsteder som endres fortløpende, spør Øiestad.

Til toppen