Norske Top Jobs under lupen etter svensk konkurs

Top Jobs har måttet gi opp kampen mot konkurrenten Monster/Jobline i Sverige. Nå gransker de tyske eierne også resten av den internasjonale jobbvirksomheten, inkludert den norske.

Kerstin van Eckert er informasjonsdirektør i Scout24, det tysk-sveitsiske selskapet som kjøpte britiske Top Jobs on the Net plc i februar i år.

Hun opplyser til digi.no at det er markedssituasjonen som gjør at de nå må begjære Top Jobs on the Net i Sverige konkurs.

- Vi har forsøkt alt mulig i Sverige. Det var ingen flere muligheter igjen, sier hun til digi.no.

Top Jobs on the Net er en av de tidligste rekrutteringstjenestene på nettet og ble lansert allerede i 1996. Tjenesten kom til Skandinavia i 1999, med lokalt eierskap både fra tabloidavisen Aftonbladet (investeringssselskapet Hierta Ventures/European Media Ventures)og norske VG ble med på eiersiden.

Top Jobs har fokusert på det øvre sjiktet av arbeidstakere med høyere utdannelse, gjerne ledere og folk med spesialkompetanse. I tillegg til å prøve å fange inn jobbsøkere, selger Top Jobs rekrutteringspakker til jobbtilbyderne.

I Sverige gikk det til slutt galt etter at kostnadene hadde løpt løpsk. Ifølge daglig leder Rune Eidskrem i Top Jobs on the Net Norway ble det foretatt en grundig opprydning i den svenske virksomheten.

Antall ansatte ble redusert fra 34 til 11 på ett år. Kombinert med at inntektssiden sviktet, ble det likevel for mye, og Scout24 valgte å legge ned virksomheten. Svenskene håper nå på at noen er villige til å kjøpe konkursboet.

I Norge er ikke tilstanden fullt så trist. Eidskrem mener at de er i rute, etter at de kuttet fra 18 til 11 ansatte tidligere i år.

- Ja, det føles som om vi er på riktig nivå nå. Jeg føler at vi er på et mye sunnere kostnadsnivå enn tidligere, sier Eidskrem og mener de selger mye mer eksklusivt enn konkurrentene.

- Der andre selger annonser for 8-10.000 kroner, har vi hele annonsepakker som er skreddersydd for merkevarebyggere som skal skaffe seg nye arbeidstakere. Våre pakker er opp til ti ganger dyrere, sier han.

Top Jobs satser på å inngå langsiktige kontrakter med bedrifter på seks til tolv måneder. Ifølge Eidskrem ligger snittet på kontraktsnivået på åtte og en halv måned.

Likevel bør han ikke føle seg for trygg i jobbselskapet.

Sverige er det første landet Scout24 legger ned, etter at de tok over Top Jobs i februar. På spørsmål fra digi.no svarer van Eckert i det tysk-sveitsiske eierselskapet at markedssituasjonen ikke nødvendigvis er bedre i Norge.

- Vi evaluerer virksomhetene i alle markedene vi nå er inne i. Når det gjelder Top Jobs har vi per i dag virksomheter i åtte land, inkludert Sverige, sier hun.

VG er minoritetseier med sine 25 prosent. Kerstin van Eckert i majoritetetseieren sier de uansett ikke vil foreta seg noe i Norge uten å ha kontaktet den andre eieren først.

- Det er per i dag ingen samtaler med VG om Tops Jobs i Norge, sier hun.

Til toppen