FORBRUKERTEKNOLOGI

Norske Viiv-tjenester kommer til høsten

De første norske tjenestene med støtte for Intels nye Viiv-plattform for stua, kommer neste halvår.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. feb. 2006 - 10:08

Intel lanserte i begynnelsen av januar hjemmeunderholdnings-plattformen Viiv. Denne innebærer per i dag mer eller mindre stuetilpassede PC-er, i tillegg innholdstjenester som er testet for å fungere smertefritt for brukerne av disse PC-ene, styrt ved hjelp av en fjernkontroll.

Foreløpig er det ikke blitt lansert Viiv-kompatible tjenester i Norge. Men Nicklas Aglert, ansvarlig Digital Home-området ved Intel i Sverige, forteller til digi.no at slike tjenester vil bli lansert til høsten. Verifisertingen av disse starte i løpet av sommeren. Aglert kan ikke si noe om hvilke aktører som er aktuelle, eller hva tjenester det vil bli tilbudt. Men han ser ikke bort fra at det vil bli en overlapp med tjenester som nå er tilgjengelige gjennom Online Spotlight-funksjonen i Windows Media Center Edition 2005, et operativsystem som også Viiv-PC-ene er basert på.

Det er ikke så enkelt å se den reelle forskjellen mellom Viiv og Windows Media Center. Begge har i stor grad den samme hensikten - å gjøre det enkelt å bringe multimedia og underholdningstjenester for PC-en inn i stua.

Likevel, mens Microsofts operativsystem ikke har spesielt konkrete maskinvarekrav, skal den første generasjonen av Viiv-kompatible PC-er alltid være utstyrt med tokjernet prosessor, ett blant en håndfull brikkesett som blant annet støtter 7.1-kanalers lyd, samt en nettverksløsning fra Intel.

I tillegg loves det kraftig redusert oppstartstid, "instant on". Dette er forbrukerne vant til fra tv-er og DVD-spillere. For Intels del handler det ikke om oppstart på sekunder fra avslått tilstand, men fra en tilstand Intel kaller Quick Resume-modus. Dette støttes av en håndfull av Intel brikkesett, men det kreves også støtte fra operativsystemet og BIOS-en. Mer om Quick Resume finnes på denne siden.

    Les også:

Et annet krav er at innholdstjenestene og den relaterte programvaren skal kunne kontrolleren ved hjelp av en vanlig utformet fjernkontroll. Dette er utgangspunktet for hele stue-PC-tankegangen og ingen virkelig nyhet.

Det som derimot er en nyhet, er at det vil komme Viiv-verifisert utstyr som ikke er fullverdige PC. Aglert forteller om at det vil komme blant annet DVD- og MP3-spillere med støtte for Vive. Dette innebærer at innhold fra Viiv-tjenester også må støtte denne typen enheter, ikke bare stue-PCer.

Dessuten loves enklere tilknytning mellom enheter via WLAN. Intel samarbeider ifølge Aglert med de store leverandørene av WLAN-utstyr om å opprette en felles løsning som skal gjøre det mulig å knytte Viiv-enheter sammen via WLAN ved hjelp av et trykk på en knapp. I dag kan tilknytning av en enhet til et WLAN være ganske knotete, kanskje med inntasting av ganske lange nøkler og eventuell godkjennelse av MAC-adresser på aksesspunktsiden. Målet til Intel er enklere tilkobling og oppsett.

- Intel er i utgangspunktet et ingeniørselskap som nå forsøker å forstå konsumentsiden, sier Aglert. Han forteller videre at Intel jobber blant annet opp mot standardiseringsorganisasjoner som DLNA.

- Vi ønsker standarder overalt, sier Aglert.

Maskinvare med støtte for Viiv vil trolig komme på det norske markedet en stund før tjenestene blir lansert. Dette gjelder kanskje også Viiv-maskinen nedenfor, som skal lanseres av svenske Kapsel i det inneværende kvartalet. Den måler 27 x 23 x 10 cm og kan plasseres på en rekke forskjellige måter. Den vil selvfølgelig leveres med tokjernet prosessor og skal støtte blant annet HDTV-oppløsning.

Kommende Viiv-PC fra svenske Kapsel

På spørsmål om Viiv etter hvert også vil komme til andre operativsystemer, sier Aglert at dette ikke noe som er kjent for ham. Det er i hvert fall ikke noe som er offisielt.

Det har tidligere vært rykter om at Intel også vurderer Linux som et alternativ til Windows. Aglert mener utfordringene her er knyttet til verifiseringsmuligheten og i DRM-modellen, som er basert på Microsofts løsning.

Heller ikke Mac OS X, som nå er kommet til Intel-plattformen, anses av Aglert som et reelt alternativ. Han mener det likevel er en avgjørelse Apple eventuelt må ta.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.