Norskkonfigurert bærbar med Pentium II

Tech Computers leverer nå bærbare PC-er med prosessorer opptil Pentium II 266 MHz. digi.no har testet toppmodellen, og selv om maskinen er godt utrustet for det meste, finnes det en del å sette fingeren på.

Tech Computers leverer nå bærbare PC-er med prosessorer opptil Pentium II 266 MHz. digi.no har testet toppmodellen, og selv om maskinen er godt utrustet for det meste, finnes det en del å sette fingeren på.

Tech ASUS Notebook er, som navnet antyder, en bærbar PC produsert av taiwanske ASUSTek. Tech Computers godkjenner maskinene og tilpasser dem etter kundens ønske når det gjelder minne, prosessor, harddisk og tilleggsutstyr.

Maskinen vi testet var utstyrt med 13,3 tommer TFT-skjerm, 266 MHz Pentium II-prosessor med 256 kB sekundært hurtigminne, 4 GB Hitachi harddisk og hele 144 MB med minne. Likevel sto det i leveringspapirene at maskinen bare hadde 80 MB minne. Minnet kunne ikke utvides over 144 MB.Skjermkortet var et 2 MB NeoMagic MagicGraph 128XD kort som klarte oppløsninger opptil 1024x768 med 16 bits fargedybde. Med maskinen fulgte det også med en Toshiba XM-1702B 24 X CD-ROM-spiller, Yamaha OPL3-SAx Sound Blaster Pro-kompatibelt lydsystem tilknyttet en innebygget høytaler og mikrofon, samt en diskettstasjon som kunne brukes i samme brønnen som CD-ROM spilleren, eller via parallellporten ved hjelp av en medfølgende kabel.


Ved å trykke ned en spesialtast på tastaturet, får man tilgang til et integrert, numerisk tastatur. Også kontroller for lyd og lysstyrke er tilgjengelige fra tastaturet. En berøringsmatte (touchpad) er integrert i maskinen, men det er også mulighet for å koble til en PS/2-mus, hvis man ønsker det.

Maskinen har to posisjoner for PC-kort, begge utstyrt med utløserpinner med innfellbare forlengere, slik at man ikke er avhengig av å ha små fingre for å ta ut kortene.

Maskinen er dessuten utstyrt med én USB-port og faktisk også en spill/MIDI-port. Av tilleggsutstyr som Tech Computers tilbyr, finner man blant annet DVD-ROM-spiller, maskinvarebasert MPEG-modul og portreplikator med innebygget Ethernet-kort.

For teste varigheten av batteriet, prøvde vi å gjøre en så realistisk test som mulig, nemlig å se hvor lenge batteriet varte under vanlig, men temmelig kontinuerlig arbeid. Tiden ble for det meste brukt til produksjon av digi.no, det vil si tekstbehandling, databasesøk, bildemanipulering, samt nedlasting av filer og søking på Internett. Litium-ione-batteriet varte i 4,5 timer, omtrent som det er oppgitt i håndboken fra ASUSTek, men betydelig lenger enn det tre timene Tech Computers har våget å oppgi. Likevel vil det alltid være endel unøyaktigheter i en slik testmetode vi har brukt.

En av de mest negative egenskapene til maskinen er vekten. Maskinen veier drøye fire kilo med CD-ROM-spiller. Dette er minst et kilo mer enn det flere av de konkurrerende maskinene veier, hvorav flere har større skjerm. Maskinen er derfor ikke særlig egnet til å bære med seg over lengre strekninger.

Vi har også testet maskinen med ZDNets Winstone 98 og WinBench 98 ytelsestester under Windows 95. Resultatene står i tabellen under.

Test Tech ASUS Notebook Gjennomsnitt mobil P-II 266*
Winstone 98 18,6 19,1
WinBench 98/Business WinMark 98 Graphics 88,5 96,5
WinBench 98/Business Disk WinMark 98 (KBytes/Sec) 843 953
WinBench 98/High-End Graphics WinMark 98 99,4 Ikke tilgjengelig
WinBench 98/High-End Disk WinMark 98 (KBytes/sec) 2260 Ikke tilgjengelig
WinBench 98/CPUmark 32 688 681
WinBench 98/FPU WinMark 1370 Ikke tilgjengelig
WinBench 98/CD-ROM WinMark 98: Overall (KBytes/Sec) 1240 1122
(*Kilde: ZDNet)

Testene viste at Tech ASUS Notebook har noe svakere ytelse enn gjennomsnittet i applikasjonstesten Winstone 98. Også i flere komponenttestene i WinBench 98 kommer PC-en noe svakt ut, selv om CPU-ytelsen og CD-ROM-ytelsen var godt over gjennomsnittet. Gjennomsnittet på grafikktesten blir trolig dratt noe opp av AGP-kort som enkelte maskiner er utstyrt med. I et utvalg på åtte maskiner, kommer likevel Tech-maskinen på 5. plass, blant annet foran to Dell-maskiner.

Hvorfor harddiskytelsen er såpass lav, har vi ingen annen forklaring på enn at Hitachi-disken må være noe treg.

Prisen på testmodellen inkludert 144 MB med minne og Windows 95 er 39.698 kroner inkludert mva. Dette er betydelig rimeligere enn hva for eksempel Rask Engros tar for sin REC P-6300, som også er basert på den samme grunnmaskinen fra ASUSTek.

De fleste av maskinene som slår Tech-maskinen i ytelsestestene koster godt over 40.000 kroner med 80 MB minne. Så er du først og fremst ute etter en rimelig maskin med kraftig, men ikke helt topp ytelse, kan Tech ASUS Notebook være noe for deg. Med mindre du er mye på farten, da. Til det er denne PC-en for tung.

Over 20 prosent av omsetningen til Tech Computers foregår over Internett og selskapets nettsted er den mest besøkte databutikken på nettet, ifølge Kapital Web Ti på Topp. Omsetningen i første kvartal i år var på 18,6 millioner kroner, 124 prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor. Det privateide selskapet hadde i første kvartal hadde et overskudd på 650.000 kroner. Dette er 550 prosent høyere enn i første kvartal i fjor.
Til toppen