RESULTATERFINANS

Nortel ble halvert på én dag

Nortel får juling av både finanskrisen og en kraftig nedtur i telebransjen.

18. sep. 2008 - 14:09

Den kanadiske teleutstyrsgiganten Nortel er blant de store IKT-leverandørene som rammes hardest av en kombinasjon av generell økonomisk nedgang og den spesielle krisen innen tele.

Fra årsskiftet til midten av september var markedsverdien redusert fra 7,5 milliarder dollar til 2,6 milliarder, det vil si hele 65 prosent.

I går kom Nortel med en børsmelding om at de har nedjustert sin omsetningsprognose for inneværende kvartal. Den forrige prognosen var formulert som «lav prosentvekst». Den nye er formulert som «nedgang på 2 til 4 pst».

Det utløste et kursfall på 49 prosent. Den nye aksjekursen på 2,68 dollar innebærer en børsverdi på 1,44 milliarder dollar, mindre enn en femdel av det Nortel var verdt i januar.

Omsetningen av utstyr for vanlig taletrafikk svikter enda mer enn ventet. Nortel sier de ikke er i krise, i den forstand at de har likvider nok til å drive selskapet videre.

For å sikre seg vurderer Nortel både en ny runde med permitteringer og å selge sin avdeling for Ethernet-utstyr, Metro. Avdelingen betraktes som noe av det mer lovende hos Nortel. Den sto for 14 prosent av selskapets omsetning i forrige kvartal.

Metro er ikke den eneste avdelingen Nortel vurderer å selge. Tidligere i år ble det kjent at selskapet diskuterte et mulig salg av sin avdeling for trådløst utstyr til Motorola.

Nedgangstider fører gjerne til at de sterke spiser de svake. Blant analytikere skal det være enighet om at Nortel må gjennomføre grunnleggende endringer for å overleve, men ingen, heller ikke selskapets toppsjef siden 2005, Mike Zafirovski, ser ut til å ha noen overbevisende forslag til tiltak.

De positive nyhetene fra Nortel de siste månedene har vært innen trådløs teknologi: Aksjekursen opplevde et hopp på 13 prosent på forsommeren da Nortel kunngjorde at de ville kutte ut Wimax til fordel for LTE innen 4G mobil. I august demonstrerte Nortel, sammen med LG, det første tilfellet av rask «handover» med LTE.

I 2007 omsatte Nortel for 10,9 milliarder dollar, 4,1 prosent mindre enn i 2006. Selskapet har 32 500 ansatte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.