BEDRIFTSTEKNOLOGI

Notes og Domino åpnes for Ajax

IBM har overført Notes og Domino til Eclipse-kode. Det åpner for Ajax og mange andre muligheter.

24. jan. 2007 - 14:52

I tillegg til to produkter som tilbyr bedrifter temmede og kontrollerbare utgaver av populær «Web 2.0»-funksjonalitet som blogger og lagområder, Lotus Quickr og Lotus Connections, er den viktigste nyheten fra denne ukens kundesamling Lotusphere i Florida, at versjon 8 av Notes/Domino kommer på markedet rundt juni/juli. En offentlig beta legges ut i løpet av februar.

Notes/Domino var tidligere verdens ledende plattform for gruppevare. Nå har Microsoft, med klienten Outlook og serverne Exchange og Sharepoint, overtatt. Burton Group-analytiker Peter O’Kelly anslo overfor Reuters nylig at Lotus har 150 millioner brukere mens Microsoft, med Outlook og SharePoint, har rundt 280 millioner brukere.

Quickr og Connections er laget med tanke på bruk også i Microsoft-miljøer. Den nye Notes/Domino er derimot ment å kapre markedsandeler fra tilsvarende Microsoft-produkter.

    Les også:

Med Notes/Domino 8 har IBM fullført et langvarig prosjekt, porting av den gamle Lotus-gruppevaren til et moderne kodegrunnlag og åpne standarder. Notes/Domino 8 bygger i sin helhet på Eclipse.

Det har tilført Notes/Domino 8 en RSS-editor («Real Simple Syndication»), og støtte for sammensatte applikasjoner. Det innebærer at rene Notes/Domino-applikasjoner kan hente tjenester fra andre applikasjoner innenfor en tjenesteorientert arkitektur, og samtidig betraktes som lokale av Notes/Domino-plattformen. En annen «orkestrerer» er med andre ord ikke påkrevet. Alle slags Ajax-teknikker kan brukes til å utvide rekkevidden til Lotus-applikasjonene. På den andre siden skal alle eksisterende Notes/Domino-applikasjoner kjøre uendret under versjon 8.

IBM har underkastet Notes-klienten et omfattende testprogram der flere tusen brukere anvender miljøet til daglige gjøremål, og utviklerne får kontinuerlig tilbakemelding om alt fra tastetrykk og musbevegelser til ventetider, bruk av applikasjoner over tid, og så videre.

Det har blant annet ført til omfattende endringer i måten Notes håndterer e-post og lynmeldinger. En rubrikk døpt «Recent Contacts» skal gi full oversikt over folk man nylig har kommunisert med, med sendt og mottatt e-post og chat-seanser. En annen nyhet er «Message Recall», der en bruker kan kalle tilbake en e-postmelding hun angrer å ha sendt.

En annen grunnleggende utvidelse er de såkalte «dokumenteditorene» eller «produktivitetseditorene» som er kjent fra Workplace.

Disse tilbyr redigering av tekstdokumenter, presentasjoner og regneark i ODF (Open Document Format), og kan håndtere en lang rekke nye og gamle Microsoft- og OpenOffice-formater. Ideen er at brukere av Notes skal slippe å måtte forholde seg til Microsoft Office-applikasjoner, med mindre det er hensiktsmessig. I så fall kan Notes-klienten integreres mot Office, i stedet for mot produktivitetseditorene. Lisensen til disse editorene er gratis.

Andre justeringer avgrensesnittet skal innebære raskere tilgang til andre applikasjoner, slik at man i praksis alltid kan arbeide med utgangspunkt i Notes. En viktig egenskap med Notes, muligheten for å arbeide offline med e-post og andre funksjoner, er bevart, og utvidet til de andre applikasjoner som betjenes av grensesnittet.

Siden basisen er Eclipse, vil Notes 8-klienten tilpasse seg grafikken til plattformen som den kjøres på, det vil si Linux, Mac OS X eller Linux, og se ut som applikasjoner som i utgangspunktet er laget med tanke på hvert av disse miljøene.

Domino 8-serveren vil være tilgjengelig på alle IBM-plattformene, også Series i (tidligere iSeries, og før det AS400) og Series z (stormaskinene), i tillegg til Linux, Solaris og Windows.

På pressekonferansen etter presentasjonene på Lotusphere, ble det spørsmål om hva som skjer med IBMs Workplace-produkt.

IBM Norges Morten Strand gir denne forklaringen til digi.no, på telefon fra Florida:

– Workplace består, men ikke som egen runtime. Vi vil bruke betegnelsen i bestemte produkter, som Workplace Forms, Workplace Dashboard og Workplace for SAP. Runtime vil ligge inne i enten portalproduktene eller Notes/Domino. Produktivitseteditorene som innebærer at mange brukere ikke vil ha behov for egne kontorsuiter, ligger i både portalklienten Expediter, og Notes-klienten. De vil videre leveres gratis med alle Lotus-klientene, som Quickr, Sametime med mer.

Strand mener dette er utslag av den nye fleksibiliteten IBM oppnår ved at Lotus og WebSphere er over på samme kodebase. De to familiene representerer hver sin måte å organisere rollebaserte klienter på, mener han.

Her er noen eksempler på skjermbilder fra Notes/Domino 8. Klikk på bildene for å se dem i full størrelse i eget vindu.

Lotus Notes/Domino 8 Activites (aktivitet og prosjekter)

Lotus Notes/Domino 8 sammensatt applikasjon

Lotus Notes/Domino 8 IBM Spreadshett Editor (regneark)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.