Novell åpner e-post og kalenderserver

Novell lanserte denne uken Hula, en e-post- og kalenderserver basert på åpen kildekode.

Novell lanserte denne uken Hula, en e-post- og kalenderserver basert på åpen kildekode.

Novell annonserte tirsdag opprettelsen av Hula-prosjektet, som skal utvikle en åpen kildekodebasert server med blant annet e-post- og kalenderfunksjonalitet. Hula er basert på kode hentet fra Novells NetMail-produkt, som i dag har mer enn fire millioner brukere.

Novell har donert de viktigste komponentene i NetMail, mer enn 200.000 linjer med kode, som et utgangspunkt for Hula-prosjektet. Hula inkluderer i dag standardbasert e-post-, adressebok- og kalenderfunksjonalitet som skal kunne skalere til 250.000 registrerte brukere på en enkel PC med 50.000 samtidige tilknyttede brukere.

Nat Friedman, en visepresident i Novell, sier i en pressemelding at Novells jobb nå vil være å tilføre Hula-prosjektet innovative ideer, plug-ins og oppdateringer som vil gjøre serveren nyttig og uimotståelig for store brukergrupper.

– Vi inviterer utviklere av åpen kildekode til å bidra med sine ideer til prosjektet, og vi mener at Hula er et prosjekt som Linux-fellesskapet kan samles om, sier Friedman.

Hula-serveren vil bli bygget på åpne Internett-standarder som SMTP, IMAP, iCalendar og kalenderaksessprotokollen CalDAV, i tillegg en arkitektur som skal være fleksibel og utvidbar, noe som ifølge Novell for betydelig utvidelse av funksjonaliteten gjennom integrasjon med prosjekter som Open-Xchange.

– Vi mener at det er mulig for en rimelig, standardbasert samarbeidsserver å oppnå en betydelig del av markedet. Stadig flere organisasjoner vurderer å leie e-post- og kalenderløsninger i stedet for å drifte egne servere, sier Friedman.

– Vi lanserer Hula-prosjektet for å bygge ut teknologien som er nødvendig for å betjene millioner av brukere i dette markedet, samt for å gi Novell en ledende posisjon etter hvert som dette markedet modnes og teknologien blir mer kapabel, forklarer Friedman.

Foreløpig vil Hula bare være tilgjengelig for Linux-plattformen, men støtte for Windows, Mac OS X og NetWare kan ventes i løpet av våren. Systemkravene avhenger selvfølgelig av antallet brukere, men Hula skal kunne kjøres på en PC med 64 MB minne. En enkel PC til omtrent 4000 dollar skal være tilstrekkelig for 200.000 registrert brukere, hvorav 25 prosent er logget på samtidig.

Stort sett alle e-postklienter kan knyttes til Hula, via POP og IMAP. Adresseboken skal være tilgjengelig fra blant annet Outlook, KDE Kontakt, Thunderbird og Evolution. Støtte for kalendertjenesten planlegges for Evolution, Mozilla Sunbird og Chandler, men foreløpig ikke for Outlook. I tillegg vil det tilbys et JavaScript/DHTML-basert webgrensesnitt.

– Hula-prosjektet trår til og dekker et presserende behov i åpen kildekodeverdenen, sier Stuart Cohen, administrerende direktør i Open Source Development Labs (OSDL).

– Til nå har levedyktige initiativer basert på åpen kildekode skaffet til veie operativsystemet, webserveren, databasen og selve desktopmiljøet, men innen samarbeidsløsninger har det alltid vært et hull. Vi forventer at Hula vil tilby kritisk funksjonalitet som savnes for Linux, noe som i sin tur vil akselerere bruken av Linux i tunge bedriftsmiljøer, sier Cohen.

Hula-prosjektet, som lisensieres under GNU Lesser General Public License (LGPL) og Mozilla Public License (MPL), har fått et eget nettsted, som er tilgjengelig her.

Til toppen