BEDRIFTSTEKNOLOGI

Novell går for Java

Novells styreformann Eric Schmidt er sikker på at Java er rette veien å gå dersom Novell skal kunne hevde seg i markedet fremover.

Liv Torild Mytting
29. aug. 1997 - 12:27

Novells toppsjef Eric Schmidt fortalte tilhørerne på Java Business Internet Expo at det høyst sannsynlig vil være Java som blir det dominerende programmeringsspråket i de neste 15 årene.

- Dette er også grunnen til at Novells fremtidige produkter vil bli skrevet og bygget opp i Java, sa Scmidt. Det eneste produktet han var villig til å si noe litt mer konkret om, var Intranet Ware. En ny versjon av denne pakken vil være ute tidlig neste år, og vil da tilby IP-service og Java-støtte både i kjernekode og på høyere nivå, sa han.

Den stadig større utbredelsen av Internett og bredere aksept for Java som programmeringsspråk, bidrar til at selskapene må tenke nytt. - Nå går vi inn i en ny fase i IT-industrien som vil fokusere på feite servere, tynne klienter og intelligente nettverk, sa Schmidt.

Intelligensen blir bygget inn i nettverket og derfor bygger flere firmaer, deriblant Novell, nye "Information Utilities" som vil integrere dataene for brukerne.

- Du plugger inn maskinen din , og vips er alle dataene på plass. Klient-server tankegangen vil bli erstattet av klient service, mener Schmidt, som karakteriserer dette skiftet som enda større enn 80-årenes overgang fra mainframes til PCer.

For dette markedet kommer Novell til å satse på gjenbrukbare objekter, filstruktursverktøy, sikkerhets-sertifisering og autentisering.

- I bedriftene har Java-utviklingen frem til nå stort sett konsentrert seg om klienten, men det er ikke her det er mest penger å hente. I midtskiktet, mellom serveren og klienten, ligger de største sjansene og her befinner IntranetWare seg, er Schmidts konklusjon.

Når nettverkets betydning øker, kan man lett få andre problemer. Det kan for eksempel bli knapphet på DS3-linjer for felles Internett-aksess. Schmidt tror at hele IT-industrien vil måtte gå gjennom en serie med brytningpunkter som vil anspore store forandringer i måten brukerne aksesserer informasjon på. Det første av disse skiftene vil gå ut på at brukerne ikke lenger surfer Internettet for å hente informasjon, men mottar data via Push-teknologi. Etter dette vil dagens intranett bli skiftet ut med sømløse nett, eller samarbeidende nettverk som får ytre rammer definert av sikkerhetsrutinene. Alt i alt betyr dette at statiske systemer fremover vil bli erstattet med dynamisk service. Nettverk som stoler på PCer med programvare lokalt på harddisken vil bli erstattet av server-sentriske nettverk, sa Schmidt.

Novell-sjefen benektet at det er noe i spekulasjonene om at IBM vil kjøpe opp Novell.

-Dette firmaet er ikke til salgs, sa han, og la til at han ikke hadde noen mulighet til å kommentere ryktene utover det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.