Novell har igjen registrert sin opphavsrett til Unix

Novell har igjen formelt registrert sin opphavsrett til Unix-koden som SCO hevder å eie.

Novell har igjen formelt registrert sin opphavsrett til Unix-koden som SCO hevder å eie.

Dette forholdet ble kjent i en erklæring fra Novell etter offentliggjøringen av kvartalstallene til SCO Group, der det går fram at SCO tærer på reservene for å finansiere juridiske slag mot IBM og andre medlemmer av Linux-fellesskapet. (Se artikkellenkene i spalten til høyre.)

I erklæringen fra Novell heter det blant annet at man har "søkt og fått registrert copyright" til Unix-kode selskapet hele tiden har ment det har hatt opphavsrett til. SCOs syn er at Novell frasa seg rettighetene når det solgte Unix i 1995. "SCO har vært klar over at Novell fastholder påstanden om at vi eier Unix-rettighetene," heter det i erklæringen fra Novell.

Utspillet fra Novell kompliserer den juridiske stillingen til SCO. Selv om SCO skulle få medhold i at Linux består av piratkopiert Unix, må det nå også motbevise Novells opphavsrett til Unix.

Opphavsrettsekspert Mark Radcliffe sier i en kommentar til New York Times at det vil ta lang tid for en domstol å finne ut av en situasjon der to selskaper legger krav på den samme koden.

SCO-sjef Darl McBride mener Novell opptrer som et uredelig skalkeskjul for IBM. IBM har ikke kommentert forholdet, under henvisning til det pågående søksmålet fra SCO.

Novell har satset mye på Linux de siste månedene. De har kjøpt den tyske Linux-distributøren SuSE som inntil i våres deltok i et Linux-partnerskap med blant andre SCO. De har også kjøpt Ximian som leverer bedriftsapplikasjoner for Linux, og engasjert seg i det Ximian-sponsede Mono Project som går ut på å framstille en Linux-versjon av Microsoft .Net.

Til toppen