Novell ikke redd for Active Directory

Selv om katalogtjenesten i Microsofts nye operativsystem, Windows 2000, i utgangspunktet er en direkte konkurrent til Novells katalogtjeneste, NDS, ser ikke Novell på Active Directory som noen trussel.

Selv om katalogtjenesten i Microsofts nye operativsystem, Windows 2000, i utgangspunktet er en direkte konkurrent til Novells katalogtjeneste, NDS, ser ikke Novell på Active Directory som noen trussel.

Selv om Microsoft gjennom Windows 2000 og Active Directory har tatt opp kampen med blant annet Novell Directory Service (NDS), er det ikke antydning til nervøsitet å spore hos Novell. Produktsjef Ivar Lyse ved Novell Norge sier til digi.no at selskapet ser på Active Directory som et nødvendig onde og noe som Novell rett og slett må tilpasse seg.

- Kundene våre er avhengige av sameksistensen med både dette og andre produkter fra Microsoft, forteller Lyse. Han nevner det kommende produktet DirXML som ved hjelp av XML vil sørge for konvertering mellom de to katalogtjenestene.

NDS-brukere digi.no har vært i kontakt med mener derimot at Novell har et problem dersom Active Directory holder det Microsoft lover. Men brukerne mener at det er lite sannsynlig at en så komplisert tjeneste vil være feilfri fra første dag. Ikke minst peker de på hvor lang tid det tok for Novell å få NDS i orden.

- En så sentral komponent som katalogtjenesten i et system sjanser man bare ikke med. Windows 2000 retter seg jo tross alt inn mot virksomhetskritiske systemer. Novells sjanse ligger i at de allerede har et utmerket og kjent produkt, samt at de er tilgjengelig for flere plattformer, og allerede har en forholdsvis stor brukerbase, forteller en av digi.nos lesere.

Lyse er enig i at Novells historie er en fordel. I tillegg understreker han at nye utgaver av NDS er bakoverkompatible med eldre utstyr, slik at brukerne ikke behøver å oppgradere alt utstyret for å utnytte katalogtjenesten fullt ut. Effektiv bruk av Active Directory krever at alle domenekontrollerne er basert på Windows 2000.

NDS finnes til en rekke plattformer, inkludert Windows NT, Netware og Sun Solaris. Utgaver til Windows 2000, Linux og Compaq True64 ventes senere i år.

Til toppen