BEDRIFTSTEKNOLOGI

Novell kan miste retten til å dele ut Linux

Free Software Foundation vurderer å frata Novell retten til å distribuere Linux.

Deler av Linux-fellesskapet er forarget over avtalen som Novell inngikk med Microsoft før jul. Avtalen omfattet gjensidig tilgang til patenter, en netto overføring fra Microsoft til Novell på 348 millioner dollar over en periode på fem år, og samarbeid for å sikre interoperabilitet mellom Windows og Linux. Avtalen gjør Microsoft til en slags Linux-distributør.

Det noen Linux-tilhengere misliker sterkt, er patentutvekslingen. Free Software Foundation (FSF) mener avtalen er innledning til «betydningsfull patent-aggresjon fra Microsoft».

Organisasjonen har opphavsrett til visse nøkkeldeler av Linux, og varslet fredag, ifølge Reuters, at det ser på hvorvidt de kan bruke denne opphavsretten til å hindre Novell fra å distribuere operativsystemet.

FSF mener prinsipielt at alle skal fritt kunne distribuere all programvare. Hvordan dette prinsippet kan forenes med den tenkte straffen mot Novell, er ikke klart.

I et forsøk på å oppklare forholdet sier FSFs juridiske direktør Eben Moglen til Linux-Watch at «straffen» består i et forsøk på å reformulere utkastet til versjon 3 av Linux-lisensen GPL, slik at patentavtalen mellom Microsoft og Novell kommer i strid med lisensbetingelsene.

Selv uten denne omformuleringen er GPLv3 er allerede omstridt innen Linux-fellesskapet. Blant annet har Linus Torvalds advart mot den.

Det hører med til forvirringen at Novell og Microsoft er enige om å være uenige om hva som egentlig ligger i patentavtalen.

I siste regnskapsår sto Linux for rundt fem prosent av Novells samlede omsetning på 967 millioner dollar.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.