Novell kjøper viktig Linux-aktør

Novell annonserte denne uken at selskapet har kjøpt Ximian, et selskap kjent for å lage PC-programvare for Linux-plattformen.

Novell annonserte denne uken at selskapet har kjøpt Ximian, et selskap kjent for å lage PC-programvare for Linux-plattformen.

Novell har i år satset stadig mer på Linux, etter at selskapet så sent som for et år siden nærmest boikottet operativsystemet. Nå har selskapet kjøpt opp Ximian, et selskap som kanskje er mest kjent for Outlook-konkurrenten Evolution og det skrivebordsflaten Desktop 2. Selskapet har også bidratt til GNOME Project og Mono Project. Det sistnevnte skal gjøre det mulig for selskaper å kjøre Microsoft .Net-applikasjoner på Linux.

I en pressemelding skriver Novell at selskapet har kjøpt Ximian delvis fordi dette vil utvide Novells muligheter til å støtte Linux-løsninger gjennom Ximians teknologiske løsninger, men også for å få tilgang til personer i selskapet som Novell mener er blant de ledende visjonærer innen åpen kildekodemiljøet.

Chad Robinson, analytiker i Robert Frances Group, sier til News.com at denne avtalen kan vekke til live igjen den gamle krigen mellom Novell og Microsoft. Ximian Desktop er blant de mest populære programvarepakkene til Linux, og Novell kan ifølge Robinson se på dette som en gylden mulighet for på ny å utfordre Microsoft på skrivebordet.

Novells inntekter har de senere årene kommer først og fremst fra selskapets serverprogramvare. Men salget av NetWare-operativsystemet er synkende, og Novell innrømmer overfor News.com at selskapet i framtiden vil satse mest på Linux-plattformen. Ledelsen i selskapet sier at NetWare trolig vil erstattes av Linux som hovedsatsingområde. Men selskapet vil fortsatt vedlikeholde NetWare så lenge de finnes brukere.

Innen omtrent 18 måneder, planlegger Novell å kunne tilby de samme nettverkstjenestene på Linux, som det i dag tilbyr på NetWare. Dette inkluderer katalogprogramvare for autentisering av en persons identitet.

Ikke alle detaljer ved oppkjøpet er offentliggjort ennå, men en del av avtalen innebærer at det fortsatt skal ytes støtte til de åpen kildekodeprosjektene som er blitt sponset av Ximian. Ximian legges ned som et selvstendig selskap, men vil fungere som en egen forretningsenhet i Novell med navnet Novell Ximian Services.

Til toppen