Novell skal kjøpe Suse Linux kontant

Den tidligere nettverkskjempen Novell kjøper seg plass tilbake i kappløpet om operativsystem for server.

Den tidligere nettverkskjempen Novell kjøper seg plass tilbake i kappløpet om operativsystem for server.

Novell var tidlig på 90-tallet konge på operativsystemer for Intel-baserte server med sin Netware, men har siden jevnt og trutt mistet tapt kampen mot Microsoft og etterhvert Linux. Selskapet eide en stund WordPerfect uten at dette gav noe stort løft.

Nå slår Novell tilbake og kjøper seg inn tilbake i kappløpet ved å følge slagordet "kan du ikke slå dem, så slå følge med dem".

I ettermiddag offentliggjorde Novell at selskapet har inngått en avtale om å kjøpe den store tyske Linux-distributøren Suse Linux.

Kanskje like oppsiktsvekkende er det at Novell kjøper Suse Linux kontant. I de fleste slike oppkjøp pleier oppgjøre å skje i aksjer og bare en mindre andel kontanter, men Novell legger 210 million dollar, 1,4 milliarder kroner på bordet.

Suse er en av de mer brukte Linux-versjonene (vanligvis kalt distribusjoner), men Suse er ikke markedsleder, den roller tilfaller uten konkurranse Red Hat.

Samtidig med oppkjøpet av Suse offentliggjør Novell at IBM har gjort en mindre investering i selskapet for å samarbeide om bruken av Suse på IBMs servere. IBM kjøper aksjer for 50 millioner dollar (352 millioner kroner), men dette er ikke et signifikat oppkjøp - Novell hadde i går en markedsverdi på nesten 16 milliarder kroner (2,26 milliarder dollar). Suse er ikke børsnotert.

- Suse har lidd litt under å være et tysk selskapet og har vært sett på som litt sære. Dette har de nok lidd litt under i konkurransen mot amerikanske Red Hat, sier Dag Asheim, grunder av Linpro, det største rene Linux-konsulentselskapet i Norge, til digi.no. Å bli kjøpt opp av Novell vil rette opp mye av dette.

- Jeg tror dette vil tjene Linux-miljøet. Novell har fremdeles en stor kundebase og åpenbart godt med penger, noe som vil hjelpe Suse og Linux-miljøet. Novell får på sin side nye produkter og kan satse tungt på Linux, sier Asheim til digi.no.

Med mindre det skulle komme et overraskende nei fra generalforsamlingene, regner Novell med å ha gjennomført oppkjøpet i løpet av første kvartal.

Oppkjøpet kommer hakk i hælene på oppkjøpet av Linux-programvareselskapet Ximian i august. Ximian er mest kjent for Outlook-konkurrenten Evolution og det skrivebordsflaten Desktop 2. Selskapet har også bidratt til GNOME Project og Mono Project. Det sistnevnte skal gjøre det mulig for selskaper å kjøre Microsoft .Net-applikasjoner på Linux.

Novell har vært sent ute på Linux og har bare støttet konkurrenten der de var helt nødt. Spørsmålet nå er hva hvor mye og hvor raskt Linux skal erstatte dagens Netware-baserte produkter. I dag leverer Novell løsninger til Netware, Windows, Sun Solaris og Linux.

Her finner du den offisielle pressemeldingen.

Til toppen