I et intervju med ZDNet sier Ledbetter at man er villige til å frigi kildekoden til NDS eDirectory på klientsiden, men legger straks til at det ikke dermed er sagt at man vil gjøre det.
Diskusjonen om Novells forhold til åpen kildekode skal ha rast internt i over et år. Katalogtjenesten er forlengst tilgjengelig under Linux. Problemet med å ta neste skritt, og tilby den under åpen kildekodelisens, er at selskapet må finne en egnet forretningsmodell. Linux har gått forbi Novells nettoperativsystem NetWare i antall installasjoner, men genererer fortsatt en anselig del av selskapets inntekter.
Ledbetter sier at etter hvert vil deler av eDirectory på klientsiden vil helt sikkert bli tilbudt som åpen kildekode. På tjenersiden er man imidlertid ikke beredt til å gjøre noe slikt ennå.
Katalogtjenesten har vært betegnet som Novells arvesølv helt siden tidlig i 1996 da Microsoft Windows NT for alvor begynte å utkonkurrere Novell NetWare som lokalnettsystem. Først med Windows 2000 fikk Microsoft sin egen katalogtjeneste ActiveDirectory. Da var Novells NDS eDirectory for lengst tilgjengelig for både Windows, Solaris og Linux, i tillegg til NetWare.
Novells forretningsstrategi går ut på å bygge stadig flere tjenester på eDirectory-plattformen, og avvikle sin avhengighet av NetWare som uansett vil bli den tapende part i konkurransen mot Linux og Windows. Det er et paradoks for Novell at NetWare trolig er for populært til å møte sin død så raskt at selskapets ressurser innen teknologi og markedsføring kan fokuseres helhjertet på eDirectory.
Les om forretningsmodeller med åpen kildekode:
Åpen kildekode vil utkonkurrere Microsoft
Det er god butikk å gi bort programvare, sier Eric Raymond
Les mer om Novell:
Novell lanserer verktøy for applikasjons- og internettilbydere
Rykter om store permitteringer hos Novell
Neste NetWare profileres som lagrings- og applikasjonstjener
Novell: Reposisjonering skal avverge ytterligere salgssvikt
Novell, Sun og CMGI skal bedre trafikkavviklingen på nettet
Novell lanserer katalogtjenester for Win2000
Linux tar annenplassen fra Novell