NRK fjernet krigsmusikk-liste fra nettet

Etter medieoppslag og masse bråk sensurerte NRK seg selv og trakk tilbake en musikkliste som kunne virke upassende å spille på radio under Irak-krigen.

Etter medieoppslag og masse bråk sensurerte NRK seg selv og trakk tilbake en musikkliste som kunne virke upassende å spille på radio under Irak-krigen.

Onsdag hadde NRKs musikkredaksjon et oppslag på Internett om musikkspilling i en krigssituasjon.

Under tittelen "Ompa mens de dør" skrev NRK.no at "NRK P1 vil unngå å spille musikk som kan gi feil assosiasjoner under en krig. - Vi må være ekstra oppmerksomme på at vi ikke går over noen grenser, sier Kanalsjef Ellen Ingunn Andersen."

I artikkelen, som du kan lese i sin helhet her, understreker Andersen at statskanalen "må være ekstra oppmerksomme på at vi ikke går over noen grenser som fører til at vi gjør vondt verre og støter folk".

I nettartikkelen nevnes sanger som "Rock the Casbah" med The Clash, "Brothers in Arms" med Dire Straits og "Buffalo Soldier" med Bob Marley som typiske sanger man bør være varsomme med.

I dag har papiravisene Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen oppslag om at NRK driver musikksensur og har internt lansert en egen fy-liste som ikke skal spilles på NRK P1.

Her kan du lese sakene som NRK.no-saken og Musikknytt-redaksjonen genererte:
NRK svartelister sanger under krig
NRK dropper krigslåter
NRKs «fy»-sanger under Irak-krigen

Resultatet er at i dag har NRK fjernet listen fra sine hjemmesider.

"Det er mange sanger som kan gi underlige assosiasjoner i en krigssituasjon. NRK.no/musikk har tidligere her presentert en liste med eksempler på låter som kan virke upassende. Fordi denne kunne bli misforstått som en offisiell nrk-liste har vi valgt å fjerne denne.", står det å lese på siden der det før var lagt ut en liste.

Presseoppslagene fikk P1s musikksjef Per Ole Hagen til å sende ut en pressemelding hvor han presiserer at NRK.no sin liste ikke er en svarteliste i NRK P1.

- Det eksisterer ingen slik ikke-spill-liste. Instruksen vi har gitt er at de som velger musikken til NRK P1 i en krigssituasjon må tenke nøye gjennom hvilken musikk de setter opp, sier han i meldingen.

Les oppfølgersaken på NRK.no her

Til digi.no hevder Hagen at samtlige aviser har misforstått:

- Dette var ikke P1s liste, det finnes ingen slik intern svarteliste i radioen. Uansett vil jeg karakterisere dette som en ikke-sak. I dag, hvor vi burde konsentrere oss om langt viktigere saker og hvor det foreligger en slags unntakstilstand, tar denne saken altfor mye energi, mener han og henviser digi.no til redaktøren for NRK.no for spørsmål om hvorfor NRK har fjernet listen fra sine hjemmesider.

Are Nundal (bildet), sjef for NRK.no, sier at journalisten i musikkredaksjonen i artikkelen prøvde å synliggjøre eksempler på hvor feil det kunne bli å spille enkelte typer sanger. Han mener, som i de fleste situasjoner, at dette er et skjønn som hver enkelt ansatt må bruke når de spiller musikk.

- Men hvis dette er en ikke-sak for NRK, hvorfor har dere fjernet listen?

- Den fungerte ikke etter hensikten, den ble rett og slett misforstått. P1 og NRK.no/musikk bestemte seg derfor for å fjerne den, det synes jeg er helt greit, sier Nundal.

Til toppen