NRK gir deg urban DAB-radio

I morgen åpner Einar Førde NRKs nye digitale storsatsing, NRK Metro. Den nye radiokanalen starter med direktesendinger klokken 06.00 i 16 byer over hele landet. Og det blir slett ikke bare eiere av DAB-mottakere som kan motta signalene.

I morgen åpner Einar Førde NRKs nye digitale storsatsing, NRK Metro. Den nye radiokanalen starter med direktesendinger klokken 06.00 i 16 byer over hele landet. Og det blir slett ikke bare eiere av DAB-mottakere som kan motta signalene.

NRK Metro, den fjerde digitale radiokanalen fra NRK, skal nå ut til to millioner nordmenn. Her er frekvensene på FM-båndet hvor du kan ta inn NRK Metro

Med en parallell satsing på DAB, www og FM-båndet blir kanalen absolutt ingen perifer nisjekanal på radio, men et alternativ for 25-45-åringene.

Ifølge informasjonssjef Steinar Q. Andersen er noe av målet å nå ut til grupper som vanligvis ikke er de viktigste aldersgruppene. For eksempel er yngre og eldre menn ivrige til å lytte, mens kvinner i nevnte aldergruppe ligger lavt på radiostatistikken.

Dessuten mener Andersen at det er flere enn bymennesker som vil være interessert i kanalen som kommer til å bli en blanding av boksmat og eksklusivt innhold.

- Det blir mer og mer Metro for hver dag som går. Det er to større direktesendinger, en om morgenen fra syv til ni og en om kvelden fra fire til seks. Men egentlig sender Metro hele dagen fra 06.00 til 24.00 om kvelden, sier Andersen.

Kanalen skal åpnes av Einar Førde klokken halv ni onsdag morgen. Førde har selv sagt at det er viktigst å fylle DAB-kanalene med viktig innhold før NRK tar skrittet over i den digitale radioverdenen.

- NRK har valgt en strategi der vi satser på innholdsproduksjon og heller holder litt tilbake på utbyggingen av et digitalt sendenett som er dyrt i drift, sier kanalsjef Anne Halvorsen i NRKs fremtidslaboratorium, NRK Futurum.

Innen utgangen av år 2000 kommer statskanalen til å drifte fem DAB-kanaler hvorav tre blir lansert i år. Tidligere i vinter ble NRK Stortinget satt i gang og, som digi.no tidligere har skrevet om, er ungdomskanalen NRK mpetre.com i gang under Quart-festivalen i Kristiansand i sommer.

Ved inngangen til årtusenet var dekningen av det digitale radionettet tilrettelagt for halvparten av den norske befolkningen. Salget av digitale mottakere er imidlertid forsvinnende liten. I England og Tyskland har imidlertid salget begynt å ta seg opp.

Det er denne mangelen på interesse fra radiolytterne som spesielt lokalradiobransjen frykter og stiller spørsmål om hvor lenge NRK kommer til å befinne seg på FM-båndet før de konverterer til DAB. Den lokale radiobransjen er redd for å miste lyttere.

Les om konflikten her:
Norske lokalradioer: "Vi kveles av NRK"
Digital NRK-radio sniker seg inn via FM
Ber Førde droppe storbyradio.

NRK på sin side mener det er viktig at noen går i bresjen for å eksperimentere med innhold som gjør det mer fristende for lytterne å investere i DAB.


- Prisen på mottakerne er helt klar for høy, men det er ikke vår jobb i NRK å subsidiere digital radio. Det vil være feil bruk av lisenspengene, mener Andersen.

- Det finnes imidlertid positive signaler på at produsentene vil subsidiere en del av salget i en innledningsfase. Dermed vil de i en periode selge mottakerne med en minimal fortjeneste, sier han.

- Men er ikke DAB i utgangspunktet et blindspor hvor det finnes alternativer som kommer til å utkonkurrere teknologien?

- Det vil tiden vise. Det som er helt klart er at tilsvarende alternativ gjennom luften krever bra med båndbredde. Dessuten er DAB fleksibelt. Det å gå rundt med en satellittskål på ryggen er vel ikke så elegant, sier Andersen som mener at det å utnytte en digital datastrøm også gjør det enklere å konvertere om til andre formater som dukker opp underveis.
Her kan du lytte på utdrag fra NRK Metro

Til toppen