NRK inngår unik internett-avtale

Nå kan NRK legge ut radioprogrammene på internett - selv om de inneholder musikk.

NRK og Tono har inngått en unik avtale som gjør det mulig for NRK å legge ut sine radioprogrammer som podkast-sendinger på internett.
NRK og Tono har inngått en unik avtale som gjør det mulig for NRK å legge ut sine radioprogrammer som podkast-sendinger på internett.

Nå kan NRK legge ut radioprogrammene på internett - selv om de inneholder musikk.

Lisensfinansierte NRK produserer en lang rekke radioprogrammer for egen regning, og har lenge forsøkt å ta i bruk de nye mulighetene som internett åpner for.

De har blant annet tatt i bruk podkast, det vil si radiolignende programmer som kan lastes ned som MP3-filer for å høres på PC-en eller på en MP3-spiller.

Utfordringen har vært at de ikke har kunnet legge ut programmer der det brukes musikk på grunn av rettighetsutfordringer. Rettighetshavere over hele verden har i stor grad tviholdt på game modeller som er velkjente fra radio og TV.

- Dessverre skjønner ikke rettighetshavere hvordan nettet fungerer, de sier kanskje at vi kan få tillatelse til å dele ut et program som inneholder musikk som de har rettigheten til i et halvt år. Men det holder ikke. Innholdet må få lov til å ligge ute til evig tid, sa Eirik Solheim, medieutvikler i NRK og en av personene bak bedriftsbloggen NRKbeta på et møte i eNorge-forum i regi av Fornyingsminister Heidi Grande Røys, så sent som i oktober i år.

NRK har jobbet med problemstillingen en stund, og i går kom gjennombruddet. Da kunne NRKbeta forteller at NRK og Tono har blitt enige om en avtale som gjør det mulig å legge ut radioprogrammer som podkasts.

- Den nye avtalen er moderne i europeisk allmennkringkastingssammenheng, sier juridisk direktør Olav Nyhus i NRK til NRKbeta.

Avtalen skal allerede ha rukket å vekke oppsikt internasjonalt, og ifølge Nyhus skal de fleste andre allmennkringkasterne i Europa være regelrett misunnelige på avtalen.

- Avtalen er tidsriktig og moderne. BBC har signalisert at de er interessert i å høre mer om den, sier Nyhus til NRKbeta.

Nyhus skryter av Tono og er veldig fornøyd med dialogen de har hatt underveis.

- Vi har hatt en tillitsfull dialog med TONO hele veien. Alle rettighetshaverne i norsk musikk har vist god forståelse for utviklingen, sier Nyhus til NRKbeta.no.

Som en del av avtalen vil NRK betale mer til Tono enn tidligere, men det skyldes også at sendeflaten er utvidet med blant annet ny TV-kanal. Totalt er det snakk om 160 millioner kroner i rettighetsvederlag for 2009.

Alle NRKs podkastede programmer legges ut på nrk.no/podkast.

    Les også:

Til toppen