NRK med enda flere digitale kanaler

NRK har endret på rekkefølgen på hvilke digitale kanaler som skal komme når. Først ut er nykommeren Alt fra Løvebakken med direktesending fra Stortinget og storbykanalen P5 Metro. Alltid Jazz er i det blå, ifølge radiodirektør Tor Fuglevik.

NRK har endret på rekkefølgen på hvilke digitale kanaler som skal komme når. Først ut er nykommeren Alt fra Løvebakken med direktesending fra Stortinget og storbykanalen P5 Metro. Alltid Jazz er i det blå, ifølge radiodirektør Tor Fuglevik.

Sist digi.no kunne referere hvilke planer NRK har når det gjelder digitale radiokanaler, snakket radiodirektør Tor Fuglevik om ni digitale kanaler. Disse ni var; Sami Radio, P1, P2, Petre, Alltid Nyheter, Alltid Klassisk, Alt i Tale, Alltid Jazz og Multi Kulti.

Radiodirektør i NRK, Tor Fuglevik
Tor Fuglevik.

- De kanaler som er aktuelle for eksklusiv DAB-distribusjon, er Alltid Klassisk, Alltid nyheter, P5 Metro og Alt fra Løvebakken. Vi har også ønske om å lage en Alltid Jazz-kanal, men det er ennå ikke bestemt. I tillegg ønsker vi å lage en kanal for de aller yngste ungdommene - en "fjortis-kanal" med dance og techno kanal. Denne aldersgruppen er det vanskelig for P3 å treffe, sier Fuglevik.

Januar 2000 er det beregnet oppstart for Alt fra Løvebakken og P5 Metro. De øvrige digitale kanalene vil komme etter hvert, og ha parallelle sendinger på det digitale og FM-nettet.

- Sami Radio er en selvfølge, Multi Kulti er ikke konkret ennå, fordi det krever et relativt omfattende samspill med private nærradioer og de enkelte kommuners innvandrerkontor. Det videre arbeidet skjer når vi har løsning på blant annet el-bånd-problematikken. Det å sende en slik kanal regionalt er jeg skeptisk til. Kanalen Alt i Tale kan vi gjøre i morgen, hvis vi vil. Det er snakk om å sammenstille talestoffet fra eksisterende tilbud i dag. Dette vil bli en en kanal som til en viss rad ligner på Sveriges Radio P1, sier Fuglevik.

Alt fra Løvebakken er et nytt konsept som skal gjøre det mulig for menigmann å følge hva stortingsrepresentantene sier - ord for ord.

- Dette blir en enkel, ekstremt kostnadseffektiv kanal som vil ha direkte overføring fra Stortingets talerstol og fra Odelstinget. Denne kanalen vil kun overføres over DAB-nettet. Vi har ikke anledning til å sette opp nye FM-sendere for denne kanalen, så derfor vil kanalen kun distribueres over FM-båndet i Oslo. Det vil være begrenset bitrate, kanskje 32 KB i sekundet, sier Fuglevik.

- Ambisjonsnivået er meget beskjedent. En vanlig dag i Stortinget holder vanligvis på mellom klokka 10 og 15, hvis ikke ferdige da, er det pause til klokka 18, og de fyrer opp igjen da. Dette mønsteret gjør at vi vil sende direkte mellom klokka 10 og 15, etter det har lyden gått inn på en fil på en server, og så vil den spytte ut hele greia i reprise fra klokka 15 til 20 - man får anledning til å høre alle perlene på nytt. Hvis det er kveldsforhandlinger, vil vi måtte redigere det på en eller annen måte. Når kanalen ikke sender fra Stortinget, vil vi sende ut Alltid Nyheter, sier radiodirektøren.

Det er foreløpig ikke planer om å ha egne journalistiske ressurser på denne kanalen, annet enn å trekke på allerede eksisterende redaksjoner i NRK.

- Vi vil kunne ha journalistiske kommentarer når det er store ting på gang, men når det skjer store ting vil P2 sende ned våre folk fra politisk avdeling. Fremfor alt blir kanalen rett og slett en forlengelse av Stortingets talerstol, understreker Fuglevik.

Den nye storby-kanalen som foreløpig har arbeidstittelen P5 Metro, vil sannsynligvis ikke ha P5 i navnet. Grunnen er at denne betegnelsen er i bruk av flere lokalradioer i dag.

- Det er utlyst navnekonkurranse på kanalen, men det er strengt tatt ikke nødvendig å avgjøre dette før årsskiftet. I dag er det fem lokalradioer som bruker P5 i navnet. Vi har rettigheter til navnet, men det at noen allerede bruker navnet, gjør det etisk problematisk. Jeg har sagt til lokalradioforbundet at jeg skal gjøre hva jeg for å unngå bruk av P5 i navnet, sier Fuglevik.

Til toppen