NRK med reprise-TV til neste år

NRKs nordiske betal-TV satsing er på vei inn i Sverige. Som én av 37 selskap som har søkt om svenske digital-TV konsesjoner, er NRK Aktivum overbevist om at de fortjener den.

NRKs nordiske betal-TV satsing er på vei inn i Sverige. Som én av 37 selskap som har søkt om svenske digital-TV konsesjoner, er NRK Aktivum overbevist om at de fortjener den.

Fristen er gått ut for å melde sin interesse for de foreløpig fire siste digital-TV konsesjonene som det bakkebaserte digital-TV nettet i Sverige. På listen over søkere står NRK Aktivum AS. Totalt har 37 selskap som har meldt sin interesse, skriver det svenske nettstedet Dagens Media.

Hvorfor det er NRK Aktivum som står oppført som søker til konsesjonen, er ikke umiddelbart tydelig, men administrerende direktør i NRK Aktivum, Bjørn Suhrke forteller at det er naturlige grunner til det.

- For å si det slik, er det ennå ikke opprettet et selskap som heter Nordik. Og det er på vegne av dette selskapet at NRK Aktivum søker. Det er enklere for oss å søke enn Sveriges Television, det har med SVTs allmennkringkasterrolle. Det er lettere for oss som en mer en mer nøytral part, sier Suhrke.

Eierne av Nordik er NRK Aktivum, Danmarks Radio (DR), SVT og distributøren Canal Digital. Også finnene og islendingene skal bli med etter hvert.

Når det blir snakk om å søke lisenser i de andre nordiske landene, vil sannsynligvis selskapet Nordik være stablet på bena.

- Den svenske søknadsfristen var 15. september, og innstillingen er ventet oppunder jul. Innen den tid må vi ha prosjektet klart med eiere og det finansielle, sier Suhrke.

- Hvordan går jakten på investorer?

- Vi jobber med dette jevnt og trutt, det er en opplagt forutsetning at dette komer på plass. Vi kom ikke i mål til lansering i høst, og all erfaring tilsier at TV-kanaler bør startes på høsten, derfor venter vi til neste høst. Vi vil fram til da bruke nødvendig tid sammen med de aktører vi finner interessante. Alt skal tilpasses investorers lokale strategier

- Har dere fått noen signaler på hvordan dere ligger an med hensyn til konsesjonen?

- Det vet vi ingenting om, men ifølge kriteriene i utlysningsteksten bør vi passe veldig godt, synes vi, sier Suhrke selvsikkert.

Han holder kortene tett til brystet når det er snakk om tall, så verken hvor mange seere man satser på å få til kanalen eller hva prisen for å se på kanalen kommer til å bli.

digi.no har tidligere referert en pris på 57 svenske kroner i måneden for kanalen. Tallet stammer fra den svenske nyhetsbrevet Medietrender.

- Jeg vil ikke kommentere tall. Vi har en forretningsplan som vi må drøfte med investorene, så det kan godt hende at prisen blir justert. Vi har utformet vårt konsept uten investorene, og er åpen for innspill fra dem, sier Suhrke.

- Føles det som et nederlag å utsette starten av kanalen?

- Jeg vil ikke kalle det et nederlag. Vi har jobbet hardt, men har funnet at det ikke var av vesentlig betydning. Det vil ikke være en ulempe, men det er en annen situasjon neste år. Det er klart at situasjonen endrer seg hele tiden, men jeg tror ikke vi står dårligere til neste år, sier han.

Det å få Nordik opp å stå er viktig både for NRK og NRK Aktivum, understreker Suhrke.

- NRKs oppgave som forsvarer for det norsk språk og kultur vil få et utvidet tilbud i tillegg til at Nordik er en konsolidering av det nordiske tilbudet. For NRK Aktivum er betal-TV av interesse rent forretningsmessig, understreker Suhrke.

Blant de andre søkerne til de fire siste digital-TV konsesjonene finner man selskapene:

Cell Internet Commerce Development AB
Canal+ Television AB
Discovery Communications Europe
Eurosport Sales Organisation
Senda i Sverige AB
TV1000 Sverige AB
TV4 AB
TV6 Broadcasting AB
TV Shop Europe AB
ViaSat Sverige AB
ZTV AB

Av søkerne til de fire nye konsesjonene er det flere som allerede har digitale konsesjoner, men som nå altså søker om mer kapasitet. Det er Canal+, Cell, Länkomedia og TV4.

Til toppen