NRK mister inntekter fra SOL

Siden desember i fjor har NRK Alltid Nyheter levert tekst og bilde til SOLs nyhetssider i en omstridt nyhetleveranse. Nå er det slutt. Grunnen skal være at norske SOL ikke har råd, ifølge programsjef Anne-Marie Kristensen.

- SOL dropper avtalen med oss som vi har hatt siden desember i fjor. De har betalt for den, og vi har laget nyheter spesielt til SOLs hjemmesider, sier programsjef Anne-Marie Kristensen i NRK Futurum til digi.no.

Hun sier at det er den vanskelige økonomien i SOL som gjør at portalen sier opp avtalen, som likevel vil vare til mars neste år. Det er et halvt års oppsigelsestid på avtalen slik at begge parter har tid til å finne andre løsninger.

NRK har i forbindelse med leveransene av tekst, rustet opp NRK Alltid Nyheter. Nå må det finnes nye kunder som kan ta over kontrakten og sørge for inntekter til statskanalen.

Kristensen beklager at SOL sier opp avtalen, men mener at dette skaper nye muligheter for NRK:

- Dette har absolutt vært regningsvarende for oss til nå. Vi er selvfølgelig skuffet over at vi ikke får fortsette med dette, men oppsigelsen skaper i realiteten ikke problemer for oss. SOL-avtalen var eksklusiv, dermed åpner det seg nye muligheter for oss, mener hun.

Kristensen hevder de har fått tilbud fra mange andre aktører som kunne tenke seg liknende tilbud. Hun er skråsikker på at NRK Alltid Nyheter, som også driver med eksterne leveranser av radionyheter til Radio 1 og andre lokalradioer, greier å skaffe seg nye kunder innen 7. mars neste år.

Hun sier at belastningen for radiojournalistene i Alltid Nyheter ikke har vært for stor det siste halve året, selv om de har måttet skrive nyhetsartikler i tillegg til radiosendingene.

- Dette har vært veldig interessant for oss som radioredaksjon å jobbe med tekst. Radio og nett er jo medier man kan oppdatere kontinuerlig, så det er helt naturlig å drive med dette i kombinasjon. Presset har egentlig ikke økt så voldsomt siden desember, de ansatte hos oss jobber til siste trevl uansett, sier programsjefen.

NRK selv har altså ikke dratt nytte av nyhetsproduksjonen på sin egen webtjeneste NRK.no. Da avtalen ble omtalt i mediene i fjor høst, kom det opp sterk kritikk internt i NRK på den. De ansatte var ikke glad for at man bidro til å bygge opp en konkurrent som er deleid av mediehuset Schibsted.

Samtidig med at det ble foretatt innstramninger i Nyhets- og distriktsavdelingen i NRK (NYDI), ble det opprettet flere nye stillinger for å oppfylle SOL-avtalen. Spesielt klubblederen i Dagsrevyen, Tore Tollersrud, stilte seg kritisk til at man ga en annen portal innhold som var i konkurranse med NRKs eget nyhetstilbud.

Med opphevelsen av avtalen har sannsynligvis fagorganisasjonen NRKJ roet seg noe. Inntil Anne-Marit Kristensen og Alltid Nyheter kommer opp med nye kunder.

Til toppen