NRK og Telenor krangler om kringkasterrollen

NRK ville ha Telenor med på å finansiere tre nye digitale TV-kanaler, men nå er forhandlingene om strategisk partnerskap gått i stå. Einar Førde mener grunnen er at Telenor krever å få overta kringkasterrollen mens NRK blir redusert til en nasjonal innholdsleverandør.

Kringkastingssjef Einar Førde fortalte i Kringkastingsrådet i går om de langvarige strategiske forhandlingene med Telenor og hvorfor de brøt sammen. Dagens Næringsliv skriver at det i begynnelsen av juli i år ble kjent at NRK ville ha Telenor med på å finansiere tre nye digitale TV-kanaler; NRK Ung, NRK Storby og NRK 24.
Les mer om bakgrunnen her:
NRK jakter på telekom-alternativer til digital-TV
NRK åpner for partnerskap i alle ender
Planen var også, etter det digitoday.no kjenner til, at TV-kanalene skulle starte i begynnelsen av desember, da Telenor også skulle være klare til å tilby ADSL til forbrukerne.


Einar Førde mener, ifølge DN, at Kulturdepartementets (som er NRKs eier) passivitet var årsaken til at NRK henvendte seg til Telenor for å skaffe finansiering. Førde uttalte at det var logisk å gå dit fordi Telenor både har penger og er en norsk aktør.

Han viste til at Telenor stiller sterkt innen både jordbasert-, satellitt-, og kabeldistribusjon. Hvis bredbånd blir den dominerende distribusjonsformen for TV, er det naturlig at Telenor også der blir en stor aktør.

Årsaken til at samtalene mellom NRK og Telenor gikk i stå var ifølge Førde at det oppsto sterk uenighet om rollefordelingen. Overfor DN slår Førde fast at spørsmålet er om NRK skal få kapasitet til å utvikle nye tjenester eller bare få plass til dagens kanaler. - Telenor vil helst at vi skal være der med vårt gamle tilbud, mens teleselskapet selv vil utvikle kringkasting som en vare man får betalt for, sa Førde til avisen.

Interaktive tjenester er regnet for å bli det området der lønnsomheten er størst. Striden mellom NRK og Telenor handler om hvem som skal ha kontroll over disse innbringende tjenestene. Ikke minst handler det om hvem som skal administrere kundemassen gjennom såkalte SMS (Subscriber Management Systems).

Aftenposten skriver at Erik Nord, som er direktør for Telenor Bredbånd, mener teleselskapet er helt åpent for å gå inn i et samarbeid med NRK. - Vi kan ikke bygge ut en stor infrastruktur som ikke har noe innhold. Vi skal investere et titalls milliarder på digital-utbygging i årene som kommer. Da er det naturlig at noe går til å sikre norsk og nordisk innhold, sa Nord til avisen i går.

NRKs styreformann Torger Reve mener det er blitt vanskeligere for NRK å samarbeide med Telenor etter teleaktørens oppkjøp i A-pressen.

Til toppen