NRK og TV 2 forhandler med Telenor om digital-TV

Lenge før NRK og TV 2s nye digital-TV-selskap Norges Televisjon har fått konsesjon til å bygge bakkebasert digital-TV, er samtalene med Norkring om utbyggingen allerede i gang.

I dag ble det klart at NRK og TV 2 prøver å komme i samme posisjon i forhold til TV-seerne som det Telenor-eide Canal Digital og ViaSat har på satellitt-TV: det innebærer å ta kontroll over digital-TV-dekoderne og fjernkontrollen ut mot sluttbrukerne.
Prisen for sluttbrukerutstyret, er estimert av de to TV-kompanjongene til rundt 500 millioner kroner. De to kringkasterne inviterer andre aktører med på gildet i selskapet Norges Televisjon som skal fungere som et uavhengig distribusjonsselskap med ansvar for TV-dekodere og den Elektroniske Programguiden (EPG).


Selskapet er dannet for at de to medieaktørene sammen skal kunne søke konsesjonen for bakkebasert digital-TV som Stortinget deler ut i løpet av 2002.

De vil gjerne ha fart på digital-TV slik at overgangen fra analoge sendinger til digitale blir kortest mulig.

Problemet er bare at Telenor og infrastrukturen står i veien.

Etter en stund å ha vært nevnt som medeier i Norges Televisjon, er teleselskapet redusert til forhandlingspartner og underleverandør. Ifølge administrerende direktør Nils-Jørgen Felldal i Norkring, som er en del av divisjonen Telenor Plus hvor Canal Digital også inngår, er samtalene mellom Norkring og Norges Televisjon (NTV) pluss NTVs eiere, godt i gang.

Felldal vil absolutt ikke anslå noen prislapp for hvor mye utbyggingen vil koste, men tidligere anslag fra andre i Telenor-systemet har ligget på mellom fire milliarder og seks milliarder kroner.

- Det har vært så mange summer som har versert i media, men prislappen er selvsagt avhengig av konsesjonen og konsesjonsforhandlingene. Hvor stor er den politiske viljen til fortsatt å ha lokal-TV i Norge og hvordan blir regionaliseringen av NRK i fremtiden blir viktige problemstillinger, mener Felldal.

I tillegg kommer selve prislappen til å endres hvis selve utbyggingen skal ut på anbud.

Felldal avkrefter at det skal ligge en binding mellom TV 2 og NRK inn mot Norkring når det gjelder utbygging og drifting av digital-TV.

- Vi har et godt forhold fordi vi forvalter det analoge nettet for NRK og TV 2. Men det ligger ingen bindinger mellom oss, hevder han.

Per i dag, har Norkring plassert ut fire master, hvorav tre er i funksjon. Den ene er på Tryvann i Oslo, den andre på Eidsvoll, den tredje på Ulrikken i Bergen og den fjerde, som ikke er aktivisert, ligger på Tyholt i Trondheim.

- Vi avventer konsesjonen, men er absolutt svært involvert i diskusjonene rundt bakkebasert digital-TV. Både NRK og TV 2 er svært oppsatt på å få slukket de analoge signalene så fort som mulig, sier Norkring-sjefen.

Til toppen